Overslaan en naar de inhoud gaan

RemotePhoto Pi

RemotePhoto Pi

Project RemotePhoto Pi, een combinatie van een Linux computertje, de grootte van een bankpas, en een digitale fotocamera. Een setup die het mogelijk maakt om simpel timelapse fotografie te doen vanaf je luie stoel, in een ander huis.

Wat is project RemotePhoto Pi?

Het is een combinatie van twee hobby’s; prutsen met computers en fotografie. Het koppelen van een digitale fotocamera aan een Raspberry Pi. De RPi is aangesloten op het internet dus het is mogelijk om via een web interface foto’s te maken op locatie.

Met de applicatie Gphoto2 is het mogelijk om via de command line direct de camera aan te spreken. Het is niet alleen mogelijk om foto’s te maken en instellingen af te lezen, maar ook om ze aan te passen. Zo kan je vanaf locatie de sluitertijd of het diafragma aanpassen, en dat maakt het een super leuk speelgoedje.

De opstelling

  • Nikon D80 met een volle accu of met lichtnetadapter.
  • Raspberry Pi.
  • Een statief, optioneel maar bijna onmisbaar.
  • Eventueel een externe hardeschijf voor opslag van foto’s. Let er wel op dat je een USB adapter op stroom of hardeschijf met voeding hebt want anders gaat het niet werken. De USB poort van de RPi kan niet genoeg stroom leveren om een externe hardeschijf aan te sturen.

De Software

Gphoto2

De software om via de USB poort een digitale camera aan te spreken. Deze software is makkelijk te installeren en makkelijk in gebruik. Via sudo apt-get install gphoto2 is de software te installeren op de RPi. Vanwege een bug in de softwarecombinatie Weezy en Gphoto2 moet je na voor en na elke aanroep naar de USB poort de connectie daarvan resetten, dat kan met het script op deze pagina.

TTYtter

Software om via de Twitter API gebruik te kunnen maken van Twitter. Ik gebruik het voornamelijk om DM’s naar mezelf te sturen wanneer de time lapse opdracht klaar is. Installeren gaat via sudo apt-get install ttytter, that’s it. Daarna gewoon de applicatie draaien en je bent klaar. De applicatie start zelf een wizard om te installeren.

Wat te bereiken?

Het maken van een time lapse setup waarbij de RPi de camera aanstuurt om elke x aantal seconden een foto te nemen.

Scripts

De complete code is te vinden in mijn Bitbucket repository.

Videos