Overslaan en naar de inhoud gaan

Weg met de WYSIWYG editors

WYSIWYG, wat staat voor "What You See Is What You Get", lijkt niet meer van het internet af te slaan. Het zit nu zelfs in de core van Drupal8. Jammer dat ik dat een grondige professionele afgunst heb gekregen van ze. "What You Think You Are Gonna Get" zou een betere benaming kunnen zijn. Waarom koppelen redacteuren content en vormgeving aan elkaar? Waarom willen ze zoveel invloed uitoefenen over de opmaak?

Content losmaken van presentatie

Een website is een van de manieren voor het weergeven van content. Daarnaast kan je content ook gedeeld worden op andere sites of RSS readers (voor hoeland die nog bestaan). Het idee dus om je content op te maken voor die ene website is raar. Content zou zo basis mogelijk moeten ingevoerd worden, het liefst bijna helemaal zonder opmaak. Misschien wat bold, italic en lijsten. Het is aan de website om die content netjes weer te geven. Je streven moet altijd zijn om kwaliteit van je content boven de weergave van die content te verheven. Nu is dat een nobel streven tegenwoordig omdat het op de meeste sites meer gaat om de pageviews dan om de inhoud.

Responsive

Vroeger had je een website die 960 pixels breed was, daar kon je dan de content netjes op opmaken. Regels die netjes afbreken op de plekken waar je het wilt enzovoort. Met de opkomst van handheld apparaten en hun variabele resoluties is dat niet meer zo. Content past zich aan, aan de restricties van de website en dit zorgt ervoor dat de redacteur een deel van die controle kwijt is. Die moet maar hopen dat alle regels netjes afbreken om afbeeldingen heen bijvoorbeeld.

Illusies

Een editor zal nooit 100% de content kunnen weergeven zoals deze op de site terecht komt. Je kan hoogstens wat stijlen en het lettertype laten overkomen maar het vullen van de content binnen het design zal niet werken. Nu zijn er wel projecten waarbij het bewerken van de content inline op de website zelf gebeurd. Je bewerkt je content in het design van de site, dit kan al wat helpen maar hiermee versterk je het idee dat content en opmaak niet gescheiden zijn.

Zijn er alternatieven?

Zeker, gewoon plaintext, maar daar gaan ze nooit mee akkoord. Dan heb je ook nog tools als Markdown of BBCode. Dat zijn bepaalde opmaakcodes die je om je tekst kan zetten zonder dat je echt HTML hoeft te leren. Hierdoor blijft je code relatief schoon, relatief om dat je dan wel Markdown elementen in je content hebt. Enkele voorbeelden van Markdown code zijn:

*Cursief* -> Cursief
**Dikgedrukt** -> Dikgedrukt
[titel van de link](http://example.com) -> titel van de link

Een van de grote voordelen die je gratis krijgt bij het gebruik van Markdown (of andere soortgelijke vormen) is dat het copy en pasten vanuit Word niet de complete HTML overneemt. Sterker nog die wordt er gewoon helemaal uitgestript.