Overslaan en naar de inhoud gaan

Redesign Gezondheidsnet

Redesign Gezondheidsnet

Aan de orginele site (voor de redesign) heb ik nog meegewerkt toen ik bij EXED werkte. Dat was alweer een heel aantal jaar geleden en dat was ook aan het design af te zien. Niet alleen het uiterlijk maar ook de code was zeer zeker aan vervangen toe.

De vorige versie was gemaakt pre-CSS3. Voor ronde hoeken, voor schaduwen en andere hippe effecten waar je tegenwoordig je handen niet meer voor omdraait. Een custom font was een verschrikkelijk klus en heeft ons destijds behoorlijk wat tijd gekost. De Sifr (Flash) oplossing hebben we links laten liggen en we hadden onze eigen PHP functie geschreven die elke string kon wegschrijven als afbeelding op de server in elk font wat voorhande was. Zodoende waren alle heading in de site gemaakt van afbeeldingen. Ergens moet nu een SEO expert overleden zijn na het lezen van die laatste zin. Maar in die tijd had je geen andere keuze.

Dan nog maar niet te spreken over alle ronde hoeken, ja elke blok had ronde hoeken én een drop shadow. Daarnaast bestond de site ook nog eens uit zeven verschillende kleuren die dus elk afbeeldingen moest hebben voor de schaduwen en ronde hoeken. De afbeeldingenmap bestand dan ook uit honderden afbeelding alleen al voor het design. Dan moeten ongelovelijk veel requests geweest zijn.

Nu dan

De opdracht was eigenlijk heel simpel. Een nieuw en fris design zonder dat het was afdoet aan de identiteit. Deze was destijds neergezet en zat prima in elkaar. Oh ja, en hij moest natuurlijk responsive worden. Telefoons met internet bestonden volgens mij niet eens toen de vorige versie werd ontwikkeld.

In de browser

Dit project heb ik puur in de browser aangepakt. Aangezien er geen nieuw concept bedacht hoefde te worden waren wireframes ook niet nodig, het was immers alleen een redesign/opfrisser. Na het maken van een aantal concepten, waarvan sommige nogal gewaagd, koos de klant toch voor hetgeen wat het meest leek op de oorspronkelijke site. De nieuwe versie is goed geoptimaliseerd, maakt geen gebruik van afbeelding voor het design, iets wat het aantal request laag houdt en bandbreedte (dus geld) scheelt. Een leuke klus van een site die ik over twee werkgevers heb meegemaakt in twee verschillende rollen.