Overslaan en naar de inhoud gaan

Gamescom 2013

Gamescom 2013

Op de E3 na is de gamebeurs Gamescom, de grootste van de wereld. Het is wel de grootste gamebeurs waar normale stervelingen heen mogen, je weet wel de stervelingen die daadwerkelijk de games kopen. En dat hebben we gemerkt ook, wat was het ongelovelijk druk. Keulen was de locatie, NS hispeed was het vervoer op de heenreis en NS lowspeed die op de terugreis. En natuurlijk was er Bratwurst.

Druk

Zoals ik al zei, het was druk. Zo druk dat ze zelfs de deuren gesloten hadden voor het dagjespubliek. Gamen is populair blijkbaar. Binnen was het ook al niet beter. De gemiddelde wachttijd voor een nieuwe game op de PS4 of Xboxone bedroeg zo’n 5 uur met uitschieters naar 8 uur. Het ervaren publiek pikte je er zo uit, die hadden namelijk stoeltjes en vermaak meegenomen om de tijd in de rij door te komen. Nou deze jongen bedankte daarvoor. De sfeer proeven was al leuk genoeg.

Cosplay

Een nieuw fenomeen voor mij om in levende lijve mee te maken, cosplay. Volwassen mensen die verkleed gaan als hun favoriete game karakter. En van die mensen was de meerderheid nog vrouw ook. Deze lui zorgen wel voor een beetje sfeer en vermaak op dit soort evenementen. Maar om nou zelf in een zwarte lederen broek met een groot piepschuimen zwaard te gaan rond hobbelen, dat hoeft voor mij nou ook weer niet. Wie denk dat gamen een typisch mannending is heeft het goed mis. Ik denk dat de verhouding man/vrouw zo rond de 65/35 lag. Iets wat op een ander computergerelateerde beurs toch wel anders is. Sommige stelletjes liepen zelfs lekker hand-in-hand te slenteren over de beursvloer alsof het een romantisch uitje was.

De games

Tja, de games. Deze zaten dus verborgen in grote zwarte dozen (letterlijk) met twee deuren waar, voor eentje daarvan, een wachtrij stond waarvan de laatste personen twee complete speelfilms kon kijken. Bij de andere deur stond altijd een moeilijk kijkende beveiliger. De grote titels waren toch wel Call of Duty Ghosts, Battlefield 4, Fifa 14 en Titanfall. Omdat Gamescom een nakomertje is van de E3, waren hier geen spectaculaire nieuwe onthullingen. Dit was wel de eerste mogelijkheid voor het normale publiek om de games te kunnen spelen.

Retrogames

Retrogaming was ook aanwezig, en niet zo’n klein beetje ook. Voor de mensen die de jaren tachtig nog meegemaakt hebben was het een leuk hoekje. Alles van de Atari tot de N64 was aanwezig en speelbaar zelfs. Een welkome oase van rust tussen al het nextgen geweld. Wat leuke kiekjes zijn te vinden in deze Flickr fotoset.