Overslaan en naar de inhoud gaan

Maar, je doet toch Drupal?

Maar, je doet toch Drupal?

Nieuw jaar en een nieuw design, maar wat er onder de motorkap zit is ook veranderd. Geen Drupal meer maar Jekyll. Waarom heb je dan je eigen blog niet (meer) met Drupal gemaakt? Goede vraag, eentje die ik graag toe licht.

Het is eigenlijk toevallig dat ik deze site ben gaan bouwen met Jekyll. Niet toevallig als in dat het ineens geinstalleerd was. Ik was bezig met een prototype voor mijn nieuwe ontwerp toen ik dacht dat het sneller moest om te zetten zijn naar een site. Van prototype naar Drupal betekent dat je een basis Drupal thema moet pakken en die moet gaan aanpassen naar het prototype. Dit is geen lang en moeilijk process, maar toch. Ik had wel ergens iets gelezen over Jekyll en andere statische HTML en wilde er wel eens induiken.

Ik ben en blijf een ontwikkelaar

Als ontwikkelaar probeer je altijd up-to-date te blijven met de nieuwste technieken. In het geval van Drupal zou dat dan de stap van 7 naar 8 zijn. Maar in mijn geval was dat een uitstap naar een compleet andere techniek. Waarom ook niet. Drupal 8 is onlangs in de b├Ęta gegaan maar heeft nog een lange weg te gaan om als productie CMS te dienen.

Gemak

Gemak!? Maar Drupal is toch juist een CMS, een systeem om content mee te managen? Ja, dat klopt. Maar Drupal heeft als doel om zoveel mogelijk wensen te vervullen wanneer het gaat om het managen van content. Dit brengt ongelovelijk veel code en functionaliteit met zich mee die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Zeker niet als frontender.

Performance

Er is niets sneller dan een statische HTML-pagina. En Drupal heeft al helemaal niet de reputatie om super snel te zijn zonder de nodige aanpassingen.

Jekyll

Enkele voorbeelden van hoe de syntax van Jekyll eruit ziet. Elke post begint met een aantal YAML settings. Deze waardes zijn in de post beschikbaar als variabelen. In andere onderdelen van de site waar posts opgehaald worden zijn deze waarden ook aan te spreken.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
---
layout: post
title:  "Maar, je doet toch Drupal?"
tags:
 - Drupal
 - Jekyll
excerpt: "Nieuw jaar en een nieuw ..."
year: 2015
thumbnail: drupal.jpg
author: "David van Dijk"
---

Het onderstaande voorbeeld is een if statement met een for loop erin. De tags die in het YAML stuk zijn gedeclareerd zijn hier op te halen.

1
2
3
4
5
6
7
{.% if page.tags %}
  <ul class="tags">
    {.% for tag in page.tags %}
    <li></li>
    {.% endfor %}
  </ul>
{.% endif %}

Wanneer wel Drupal?

Tja, eigenlijk in alle andere gevallen. Drupal blijft de beste keus wanneer het gaat om een CMS. Het gebruikersgemak voor de eindgebruiker is groot. Voor de technisch aangelegde mensen zijn static generators als Jekyll leuk om mee te spelen.