Overslaan en naar de inhoud gaan

Scope calibreren

Scope calibreren

Misschieten kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen. Een scope die goed gecalibreerd is hoort daar dus bij. Voordat ik begon met airsoft dacht ik altijd dat scopes gewoon altijd goed waren, zie je ooit iemand in een Hollywood film zijn scope calibreren bijvoorbeeld? Toen ik mijn eigen reddot erop schroefde schoot hij schever dan een gemiddelde stormtrooper. Hoe kan je je scope/aimpoint calibreren?

Hoe calibreer je een scope/aimpoint

Reddot scope
Reddot scope.

Op de meeste scopes zitten twee knoppen. Een voor de horizontale afwijking en een voor de verticale afwijking. Sommige gaan zo ver dat je ook MOA (Minute Of Angle) kan instellen maar meestal komt het er gewoon op neer door te draaien totdat je tevreden bent. De goedkopere hebben een schroefdop die je er eerst af moet halen om hem af te kunnen stellen.

Een optie is om met je wapen naar een schietbaar te gaan en daar, al schietend, je scope te calibreren. Door te kijken waar je BB’s terecht komen en daar een gemiddelde van te namen weet je hoe je je scope moet afstellen. Dit vereist wel dat je je wapen in een stabiele positie kan zetten met zo min mogelijk afwijkingen. In de praktijk is dat wat moeilijk, zeker wanneer je niet beschikt over een bipod of zandsok.

Frikkin’ lasers

Laser
Laser pointer.

Er is nog een manier, met een laser. Via dx.com een goedkope (8 euro) laser gekocht. Zelfs laser moet je dus calibreren. Het eerste wat ik deed was de laser pointer gelijkzetten met de korrel van mijn wapen. Of de bb’s ook precies terecht komen op de plek van mijn korrel neem ik nu even voor lief. Nadat ik de laser gelijk had gezet met de korrel kon ik mijn reddot erop schroeven. Deze heb ik daarna gelijk gezet met de laser pointer. Dit heb ik wel gedaan over een wat langere afstand, 10 tot 15 meter.

Omdat de korrel en de laser pointer niet op dezelfde as zitten is er dus een punt waar ze elkaar kruisen. Hoe dichter dit punt bij het wapen is hoe meer die verder op uit elkaar zal lopen. Het beste is dus om ze gelijk te zetten op de maximale range van je wapen of iets daaronder. Zo heb je de minste afwijking.

Convergentie
Convergentie van de LOS en de laser.

Lees dit verhaal ook op dutchgrunts.nl.