Content

Sniper upgradeplan (Sniper upgrade deel 2)

Een status update van de vorderingen. Ondertussen is bijna niets meer origineel aan het binnenwerk van de Well MB-01. Al het plastic is vervangen door metalen versies.

Ik had geen idee wat de kwaliteit van de onderdelen was voor ik de cilinder had opengemaakt. Goedkoop plastic is nog wel de meest vriendelijke benaming ervoor. Nu begrijp ik ook waarom upgraden zoveel gedaan wordt en ook zeker nodig is wanneer er een sterkere veer in komt. Het is van een soort half doorzichtig plastic gemaakt, de randen van de mal waar het onderdeel uitkomt zijn goed zichtbaar en er is geen moeite genomen om het een klein beetje bij te vijlen. Het voelt allemaal erg licht en buigzaam. Goed ingevet was het allemaal wel, geen idee of het goede kwaliteit vet was. Uiteraard vervangen door Griffon siliconenvet, gewoon bij de bouwmarkt te koop.

De nieuwe onderdelen komen allemaal van een Tsjechische fabrikant, Airsoftpro.

Cilinder

De originele, aluminium cilinder is vervangen door een stalen versie. Niet alleen is deze sterker maar ook iets zwaarder en zwart. Door zijn gewicht krijgt het hele wapen ook wat meer gewicht. De kleur van het aluminium was ook een doorn in het oog voor me. Als de zon er op stond werkte het bijna als een spiegel, niet echt handig.

De originele versie is ook erg dun viel me meteen op. Als je een beetje druk zet kan je er zo een deuk in knijpen met je handen.

Hoe vervangen

De cilinder is vrij eenvoudig uit het wapen te halen. Eerst haal je het metaalwerk van de stock. Dit gaat met twee inbusschroeven. Daarna is het zaak om de trigger er af te schroeven. Ook dit gaat met twee schroeven. Hierna is de complete cilinder (inclusief bolt) gewoon uit de loop te schuiven.

De bolt kan je met een inbussleutel loshalen van de cilinder. Aan de andere kant zit de cilinderkop, deze is met een dunne tang los te draaien. De veer staat nog onder druk dus hou deze goed vast.

Piston

Op de foto kan je goed zien wat het verschil in kwaliteit is. Het vale plastic en het mooie glimmende metaal. Wanneer eenmaal de cilinder open is kan je de piston er gewoon uithalen.

Spring guide + lagers

Wat er dan nog overblijft in de cilinder is de veer en de spring guide. De spring guide is een cilindrisch stuk metaal wat de veer op zijn plek houdt wanneer deze samengedrukt is. Een extraatje die ik erbij monteer is een kleine kogellager aan het einde (of begin) van de guide. Wanneer de veer samengetrokken wordt draait deze, de kogellager zorgt ervoor dat dat soepel gebeurd en dat er minder slijtage aan de spring guide is.

Verven natuurlijk

Oh ja, beetje camouflage erop kon ook geen kwaad.