Content

Review Coolermaster Masterkeys S PBT Cherry MX Brown

In een wereld waar alles kleiner en stiller moet ga ik luider en groter. De Masterkeys S is precies het tegenovergesteld van het standaard Apple toetsenbordje. Groot, zwaar en mechanisch. En geen van die eigenschappen is nadelig.

Een breakdown van de titel

Coolermaster: Het merk uiteraard. Bekent van pc kasten (heb er volgens mij ooit ook eentje gehad), coolers, voedingen en muizen en toetsenborden.
Masterkeys S: Het type keyboard. De "S" staat voor small, oftewel de tenkeyless versie.
PBT: Het type plastic wat gebruikt is voor de toetsen. Je hebt de keuze tussen ABS en PBT. ABS is doorgaans 0.8mm dik en PBT 1.5mm dik is. Hierdoor voelen de toetsen zwaarden en beter aan.
Cherry MX Brown: De type mechanische switch. Je hebt de keuze uit: rood, zwart, bruin, blauw en zwart. Elke kleur heeft zijn eigen eigenschappen. Ik heb gekozen voor de bruine omdat hier geen (extra) klik in zit en halverwege zit een haptische feedback waardoor je voelt dat je de toets hebt aangeslagen.

Min-punten

  • Het geluid. Wanneer je een stil Apple toetsenbord gebruikte is dit een stuk luiddruchtiger. Dit valt iets te verhelpen door rubberen o-ringetjes te monteren onder elke toets.
  • Het plaatsen van de o-ringetjes. Gelukkig heb ik de tenkeyless versie (zonder numeriek gedeelte). Dat scheelde dus een aantal o-ringetjes. Waar je wel even op moet lekker zijn de wat bredere toesten. Deze zitten vast met een ijzeren palletje aan het toetsenbord die je met beleid los moet maken. Ruk deze er dus niet in een keer af wanneer je bezig bent. Het terug monteren van dit palletje vereist ook wat nauwkeurigheid en een pincet.
  • Bedraad (voor sommigen).
  • Prijs. Alhoewel een Apple toetsenbord een stuk meer kost, zijn deze toetsenborden niet goedkoop.

Plus-punten

  • Mechanische Cherry MX schakelaars. Deze staan voor kwaliteit en consistentie. Deze zijn tevens ook per stuk te vervangen zonder een compleet nieuw toetsenbord te hoeven kopen.
  • Aanpasbaarheid. Je kan je eigen toetsen 3D printen of bestellen via internet. Helaas zijn de meeste van deze sites in Amerika en betaal je je dus blauw aan verzendkosten. Ken je iemand met een degelijke 3D printen kan het wel leuk zijn om je eigen toetsen te printen.
  • Nostalgie, is een krachtige emotie. Vroeger waren de toetsenborden ook groot en luiddruchtig.

IMG_20171229_154035.jpg

IMG_20171229_154053.jpg

IMG_20171229_154132.jpg