Terug naar Vierhouten

Na twee jaar zijn we weer terug op camping Samoza bij Vierhouten. Het vorige bezoek was midden in de Corona epidemie met alle gevolgen van dien. Zo moesten we het zwembad reserveren. Gelukkig hoefde dat deze keer niet meer.

Deze keer geen wilde zwijnen gezien, maar wel de Melkweg kunnen fotograferen ondanks de lichtvervuiling in Nederland.

Onderhoud na vijf jaar aan de DT-770 Pro

Ik moest even terugkijken om te zien hoe lang ik mijn Beyerdynamic DT-770 Pro al in bezit heb, dat blijkt bijna op de dag alweer vijf jaar te zijn. En na zo goeds als dagelijks gebruikt gaat dat sporen achterlaten. Ik ben een groot voorstander van het zelf kunnen repareren van je eigen spullen en laat je nu bijna alles te kunnen vervangen aan deze koptelefoon dat onderhevig is aan slijtage. Tijd om nieuwe oorkussens te kopen. De oude waren geel (bah!) en er zat bijna geen demping meer in het schuimrubber. Vervangen kostte misschien 15 min. inclusief het zoeken naar een haarföhn. Ze kunnen er weer een nieuwe vijf jaar tegenaan.

Foto van een Beyerdynamic DT-770 Pro
Links het nieuwe oorkussen, rechts de oude

Kamp Vlieland groep 8

Kamp groep 8, het laatste uitje wat je hebt met je basisschoolvrienden en -klasgenoten. Op de Driemaster gaan ze elk jaar naar Vlieland, vier dagen en drie nachten kamperen in grote tenten.

Zondag: aankomst en de dropping

Bepakt en bezakt kwamen we aan op Vlieland. Vanaf de haven was het een kleine 15 tot 20 minuten lopen naar de camping. Gelukkig werd de bagage vanaf de boot naar de camping gebracht. Aangekomen bij de tenten kon iedereen zijn spullen pakken en de tenten inrichten. Daarna een hapje eten, soep met een broodje.

In de avond was de dropping gepland. Een vast onderdeel van het kamp en eentje waar iedereen naar uitkeek. Nadat we, geblinddoekt, naar ons beginpunt waren gebracht begon onze tocht over Vlieland. Onze wandeling leidde ons dwars door weilanden, over schelpenpaadjes en het dorp. Om een uurtje of 01:30 kwamen we aan op de camping.

Maandag: de speedboot en het vuurtorenspel

Eerste keer wakker worden op de camping. Op naar het ontbijt waar vers gebakken brood klaar ligt. Op het middagprogramma stond een boottocht naar de zeehonden in een echte speedboot. En wat was dat een tocht zeg, niet normaal hard gaan die boten.

In de avond stond het vuurtorenspel op het programma. Om het spel te spelen moeten 1 of meer mensen op een uitkijkpunt staan met een zaklamp. De rest van de mensen moet dan de wachters proberen aan te tikken. Lukt dat, dan heb je het gehaald. Lukt het de wachters om een persoon bij naam te noemen en een zaklamp op hem/haar te schijnen, dan is deze persoon af. Super leuk en ze waren super fanatiek.

Dinsdag: bezoekje aan het dorp en de strandwandeling

Op dinsdag stond een bezoekje aan het dorp op de planning. De kinderen hadden allemaal 10 euro meegekregen en mochten daar een souvenir van halen. In de praktijk kwam het er op neer dat ze alles mochten halen wat ze wilden. Sommige gingen een lekkere snack halen, anderen wat snoep en souvenirs waren ook in trek.

Er stond niets gepland in de avond en er werd besloten om het kamp te eindigen met marshmallows rond het kampvuur en een strandwandeling. Gelukkig liet het weer het toe en was dit mijn tweede super mooie zonsondergang op een waddeneiland. Via het strand liepen we de duinen over en zo via het bosgebied terug naar de camping. Eenmaal over de duin heen viel de temperatuur zeer snel naar een graad of 10, je adem was zichtbaar zelfs. Super bizar. Het was die nacht ook de koudste van het hele kamp.

Woensdag: inpakken en de terugreis

Wat waren de dagen voorbij gevlogen. Tijd om de spullen in te pakken en de tenten op te ruimen en schoon te maken. Volgens mij heeft iedereen een schitterend kamp gehad en was dit een goed afsluiten van groep 8.

HomeWalk 2022 — 120km lopen in 24 uur

HomeWalk 2022, een onderdeel van het HomeSport event georganiseerd door het Ronald McDonald Kinderfonds, is een sponsorloop om geld op te halen voor de diverse huizen en woonkamers van het Kinderfonds. Vanuit Appnovation liepen we mee om 120km in 24 uur te lopen. In paren liepen we elk gemiddeld zo'n 20km in zes etappes.

Onze etappe, etappe 6, was de laatste. Met een afstand van 23,85km in 4 uur en 20 minuten in onze benen liepen we de finish over.

De route begon in Nootdorp om daarna via Pijnacker, Berkel en Rodenrijs naar het eindpunt in Rotterdam te komen. De finish was in de haven waar de SS Rotterdam aangemeerd ligt.

Fris begonnen aan de start
Schaapjes!
McCheerpoint, even wat lekkers halen en door
Rotterdam met de Erasmusbrug
Bijna bij de Erasmusbrug
Medaille binnen
Bam 8.182 euro opgehaald!

Badger 2040

E-ink displays en Raspberry Pi's zijn een leuke combinatie. Ooit zelf wel eens een soort badge in elkaar geknutseld, maar nu kan je hem ook kant-en-klaar kopen. Maar zelf bouwen is toch veel leuker? Ja, soms wel ja. Maar de Badger 2040 is een super klein pakketje, eigenlijk een mini computer op een scherm geplakt. Zo klein kan je hem zelf niet maken. En voor een badge, want dat is het, is hoe kleiner hoe beter. Je moet hem toch om je nek dragen.

Techniek

Het hart van de Badger is een RP2040 microcontroller. Een super kleine computer chip die ook in de Raspberry Pi Pico zit. Die zit op zijn beurt vast gesoldeerd aan een groot E-ink scherm. Verder hebben ze er ook nog vijf knoppen op weten te zetten. De knoppen kan je zelf programmeren om te doen wat je wilt.

Badger OS

Pimoroni, de makers van de badge, heeft een super klein operating system geschreven in Python. Zo kan je een afbeelding tonen, weliswaar maar 1 kleur. Een badge met foto, naam en titel weergeven. Of een e-book op lezen. Dat laatste is niet heel praktisch aangezien het niet een heel groot scherm is en de ververssnelheid ook niet super snel is. 

On-the-go

Een groot voordeel van E-ink schermen is dat wanneer je de stroom er af haalt, het laatste beeld er wel maanden (misschien wel jaren) op kan blijven staan. Daarnaast is het scherm ook in volle zonlicht perfect te lezen. Je kan dus thuis een badge voorbereiden en die omdoen naar een event.

Maar je kan ook hip doen en er een batterij aan vast maken. Dit kan met een stekker op de achterkant. Zelf heb ik een dubbel AAA batterij bij gedaan. Dit levert met 2.4V maar echt net genoeg stroom om de schermpjes te laten wisselen. Echt snel gaat dit ook niet. Wil je wat meer power kan je er een 3.7V LiPo pack aan vast maken.

Al met al een leuk apparaat om mee te spelen.

Hello my name is-kaartje
Afbeeldingen en QR-code
Press badge
De Badger 2040 badge

Effecten box KORG NTS-1 in het rack

De KORG NTS-1 is een fantastisch apparaatje, maar wel een klein en licht apparaat. Dus hij verdient een mooie vaste plek in mijn rack. Na wat kitbashing (de kunst van het samenvoegen dan wel aanpassen van bestaande ontwerpen) heb ik wat bevestigingsbeugels kunnen maken zodat de NTS-1 er mooi in past. Uiteraard in elkaar gezet met schroeven zodat het later ook uit elkaar gehaald kan worden (voor verbeteringen of aanpassingen).

NTS-1 in het rack
Synth
3D Printing

Kitbashen, de nobele kunst van het combineren

Kitbashen is een term die komt uit de modelbouwwereld. Het is de kunst van het combineren van modellen of delen van modellen om iets nieuws te maken. Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel ruimteschepen in films, en dan met name de schepen uit Star Wars. Alle kleine details, greebles, zijn onderdelen van andere modelbouwkits. Zo zitten er onderdelen in van vliegtuigmodellen uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld.

Digitaal kitbashen

Niet alleen in de fysieke wereld kan je kitbashen, het kan ook in de digitale wereld. Misschien wel de bekendste trend onder 3D printende mensen zijn alle modellen met het hoofd van The Rock er op. Zelf hou er er meer van om functionele dingen te kitbashen. Vaak is de oorsprong van het aanpassen/combineren omdat het model wat je online gevonden hebt net niet goed is of dat je eigenlijk iets wil combineren.

Zo heb ik twee statieven, eentje van Manfrotto en eentje van Joby. Beide hebben andere aansluitingen. Modellen voor beide aansluitingen zijn ook goed te vinden online, maar eentje die de twee combineerd niet. In mijn geval wilde ik een lamp of camera snel kunnen switchen van statief, dus heb ik een model gemaakt die beide aansluitingen bevat.

Makkelijk te doen?

Je hebt kennis nodig van 3D-modelleringssoftware, zoals Blender of Fusion 360. Na wat tutorials video's te kijken of Youtube moet je een aardig eind kunnen komen. Een enorm goede playlist is die van Maker Tales.

Kitbash versie van twee modellen, een Joby en een Manfrotto koppeling.
3D Printing

Tonga uitbarsting in huis gemeten

Hoe bijzonder is het dat een vulkaanuitbarsting aan de andere kant van de aarde gewoon te meten is met simpele sensoren in huis.

Eerste en tweede schokgolf gemeten
Close up van de verandering in luchtdruk
Over twee dagen gemeten

Lamphouder voor een bouwpeertje

De situatie

Achter de bank, uit het zicht, ligt een Philips Hue peertje op de grond. Deze lamp geeft sfeerlicht achter de bank. Het peertje zit in een hele simpele verhuis lampfitting en hoeft ook niet speciaal te zijn, alleen functioneel.

Het probleem

De lichtopbrengst van het peertje is niet optimaal. Bijna de helft van het licht straalt tegen de grond. En ondanks dat het uit het zicht is wil ik dat het peertje niet meer op de grond ligt, de lampen zijn duur zat.

De oplossing

Gewoon zelf iets ontwerpen en printen. Het .stl bestand hier.

3D Printing
Klussen

Nieuwe webcam gebouwd

Waarom zou je genoegen nemen met een kant en klare webcam wanneer je er ook gewoon eentje zelf kan bouwen.

Hardware

Voor mijn Raspberry Pi 4 heb ik een camera module en 6mm lens gekocht. In eerste instantie dacht ik dat een 6mm lens een behoorlijke fisheye moet zijn, maar dat lijkt behoorlijk mee te vallen. Eigenlijk alles groter dan een 6mm lens is niet bruikbaar als webcam. Tenzij je graag je ingezoomde neusharen wilt laten zien.

In elkaar gezet met een simpele bevestigingsplaat die gedownload is van Thingiverse en geprint in mooi fluorescerend roze PLA. De RPi en de camera module zitten vast met zelf tappende 2.5mm bouten.

Software

Met een script van Jeff Geerling heb je met een paar keer copy pasten een kant-en-klare webcam die je gewoon op je computer kan aansluiten. Het voordeel van dit script is dat het makkelijk in installeren is en je RPi gewoon beschikbaar blijft via SSH. Ik heb ook een ander script geprobeerd, showmewebcam. Deze is niet zo makkelijk te installeren en vereist maar 8MB aan schijfruimte. Ik vond het laatste script niet heel lekker werken. Ondanks het feit dat je met showmewebcam heel veel controle hebt over je webcam zoals belichting, witbalans en rotatie. Ik had teveel te maken met overbelichting en het met de hand naar beneden brengen van de belichting werkt niet helemaal lekker. Het script van Jeff Geerling heeft out-of-the-box de beste resultaten voor mij.

In de toekomst wil ik de camera ook gaan inzetten voor, bijvoorbeeld, time-lapse fotografie of beveiligingscamera in of rond het huis.

Een Raspberry Pi 4 en een high quality camera met 6mm lens
Met led-lamp er op gemonteerd
RaspberryPi
3D Printing

3D printing to the rescue

Zo nu en dan gaat er wel eens wat stuk en moet je daardoor een onderdeel vervangen. Maar wat als het een onderdeel is wat niet zo makkelijk te vinden is? Nou, dan maak je hem gewoon zelf.

Een hulpstukje van de bagagedrager van de fiets van Benjamin was afgebroken. Even wat maten opnemen, een prototype ontwerpen en printen maar. En voila, de fiets is weer gerepareerd.

Essentieel gereedschap bij 3D printen (en klussen)

In orde van belangrijkheid:

Meetinstrumenten

Meten is weten, werd mijn vroeger verteld. 3D printen kan toleranties hebben van 1/10 van een millimeter. Het is daarom van belang dat de afmetingen goed zijn. Een schuifmaat is essentieel, zelf heb ik een analoge, ze zijn ook te verkrijgen met een digitaal scherm.

Daarnaast is een (standaard) linialen ook handig. Waar ik in het begin moeite mee had was het inschatten van een 3D model op het scherm naar de ware grootte. Een hoogte van 60mm zal niet zoveel zeggen tenzijn je het kan visualiseren met een liniaal.

Vijlen

3D prints zijn nooit echt 100% perfect. Soms moet je werken met support, wanneer je die dan wegbreekt blijft er altijd een randje of een bobbeltje zitten. Een setje kleine vijltjes is dan handig om het weg te werken.

Tapsetje

Wanneer je 3D modellen gaat printen die assemblage vereisen, met bijvoorbeeld moeren en bouten, is het handig om een draadtap en/of snijblok te hebben. Hiermee kan je schroef aan de binnen- en aan de buitenkant tappen.

3D Printing
Gereedschap