Computer nostalgie, het computer museum

Vandaag naar het Bonami Games & Computers Museum geweest in Zwolle. Gelegen in het industriegebied ten noord-oosten van Zwolle lijkt het in eerste instantie niet veel. Aan de buitenkant hangt wel een bord met de naam van het museum. Bij de receptie moet je je jas en eventuele tassen inleveren, begrijpelijk want alles in het museum licht voor het oprapen, daarover straks meer.

Het museum

Op naar de eerste pijl op de grond die begint bij een van de eerste mechanische computer van, als ik het me kan herinneren, rond de Tweede Wereldoorlog. Via de pijlen op de grond loop je langs alle computers, en later ook telefoons en spelcomputers, die er door de jaren heen gemaakt zijn. Het leuke is ook dat bijna alles aan te raken is en soms ook zelfs op te spelen is. Zo heb ik het beruchte spel E.T. op de Atari 2600 gespeeld, super cool.

Amiga 500

Van Pong tot de laatste games op de PS5 en Xbox Series X, alles is te spelen. Maar het meest keek ik uit naar de Commodore Amiga 500. De (spel)computer waar het voor mij allemaal mee begonnen is. En hij stond er uiteraard, compleet met een hele bak vol met floppies die allemaal te spelen waren.

Arcadehal

Bij de entreeprijs was ook een bezoek aan een vrij grote arcadehal inbegrepen. In deze hal stonden allemaal arcadekasten met verschillende spellen. Van shooters tot een digitale versie van mens-erger-je-niet.

Commodore Amiga 500
Waar het voor mij allemaal mee begon, de Commodore Amiga 500
Floppy disks
Bakken vol spellen hadden we in huis.
Joystick
Ongelovelijk veel van deze joysticks versleten en gerepareerd.
E.T. voor de Atari 2600
Bizar om zo'n stuk game geschiedenis in hadden te hebben. Te bedenken dat we door deze game bijna geen game industrie hebben gehad.
Museum
Uitje
Computers

Nog meer onderhoud aan de DT-770 Pro

Nu gaat het om een reparatie. Aan weerskanten van de koptelefoon zitten twee plastic sluitingen die ervoor zorgen dat je de oorschelpen naar boven en naar onder kan bewegen. Nu zag ik aan de linkerkant een scheurtje zitten. Deze koptelefoon staat er om bekent dat ze uitstekend onderhoudbaar zijn met vervangende onderdelen die makkelijk te vervangen zijn (het zit gewoon vast met schroeven in plaats van lijm).

Ik het internet op naar mijn favoriete muziekwinkels om te kijken of ik het onderdeel kan bestellen. Slik... 20 euro per stuk. Dat is een beetje veel voor een klein stukje plastic. En aangezien ik nog op het internet zat ging ik ook even langs mijn favoriete 3D print websites. En warempel, daar kon je het onderdeel gewoon downloaden en uitprinten.

Onderdeel vervangen en 20 euro bespaard (waarschijnlijk een heel stuk meer als je ook de logistiek meetelt die het onderdeel in mijn brievenbus moeten krijgen).

DT-770 Pro met vervangend onderdeel