Effecten box KORG NTS-1 in het rack

De KORG NTS-1 is een fantastisch apparaatje, maar wel een klein en licht apparaat. Dus hij verdient een mooie vaste plek in mijn rack. Na wat kitbashing (de kunst van het samenvoegen dan wel aanpassen van bestaande ontwerpen) heb ik wat bevestigingsbeugels kunnen maken zodat de NTS-1 er mooi in past. Uiteraard in elkaar gezet met schroeven zodat het later ook uit elkaar gehaald kan worden (voor verbeteringen of aanpassingen).

NTS-1 in het rack
Synth
3D Printing

Kitbashen, de nobele kunst van het combineren

Kitbashen is een term die komt uit de modelbouwwereld. Het is de kunst van het combineren van modellen of delen van modellen om iets nieuws te maken. Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel ruimteschepen in films, en dan met name de schepen uit Star Wars. Alle kleine details, greebles, zijn onderdelen van andere modelbouwkits. Zo zitten er onderdelen in van vliegtuigmodellen uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld.

Digitaal kitbashen

Niet alleen in de fysieke wereld kan je kitbashen, het kan ook in de digitale wereld. Misschien wel de bekendste trend onder 3D printende mensen zijn alle modellen met het hoofd van The Rock er op. Zelf hou er er meer van om functionele dingen te kitbashen. Vaak is de oorsprong van het aanpassen/combineren omdat het model wat je online gevonden hebt net niet goed is of dat je eigenlijk iets wil combineren.

Zo heb ik twee statieven, eentje van Manfrotto en eentje van Joby. Beide hebben andere aansluitingen. Modellen voor beide aansluitingen zijn ook goed te vinden online, maar eentje die de twee combineerd niet. In mijn geval wilde ik een lamp of camera snel kunnen switchen van statief, dus heb ik een model gemaakt die beide aansluitingen bevat.

Makkelijk te doen?

Je hebt kennis nodig van 3D-modelleringssoftware, zoals Blender of Fusion 360. Na wat tutorials video's te kijken of Youtube moet je een aardig eind kunnen komen. Een enorm goede playlist is die van Maker Tales.

Kitbash versie van twee modellen, een Joby en een Manfrotto koppeling.
3D Printing