X Pro S van 1Zpresso
Koffie wordt in de media vaak gebruikt als een sociaal bindmiddel, gezellig samen een bakkie doen. Op kantoren staan collega's vaak samen bij het koffieapparaat voor een kleine pauze. Het feit dat er zoveel verschillende manieren bestaan van het bereiden van een drank met koffie zegt al genoeg. Met of zonder melk, met of zonder suiker zijn misschien wel de bekendste (vooral in de horeca). Koffie is heel persoonlijk!
Goede koffie is vooral ontdekken wat je lekker vind, welke zetmethode je voorkeur heeft en, misschien wel het belangrijkste, de bonen. Koffie is persoonlijk en om je persoonlijke voorkeur te vinden is goede apparatuur belangrijk.
Mijn dagelijkse manier om koffie te zetten heb ik al vaker behandeld hier, de AeroPress. Waarom, makkelijk te gebruiken, makkelijk schoon te maken en makkelijk naar je smaak aan te passen. Zo kan je kiezen welke bonen je er in wilt, hoeveel water je erbij doet, hoe lang je de koffie laat brouwen en hoe fijn of grof je de bonen maalt.
De zoektocht
Over die laatste variabele had ik nog niet de meeste controle die ik zou willen. Malen doe ik zelf en deed (spoilers) dat met een Hario Mini Slim model. Maar het was tijd voor een upgrade. Ik had een aantal wensen waar de maler aan moet voldoen; het moet espressomaling aankunnen, makkelijk in onderhoud en, het belangrijkste voor me, de maling moet consistent in te stellen zijn. Met de Hario doe je dat met een klein schroefje aan de onderkant van de maalschijven, totaal geen idee hoe fijn of grof je maalt totdat je begint te malen. Na onderhoud was het ook onmogelijk om je vorige maalgraad terug te krijgen.
Elektrisch of handmatig was geen vereiste van me, maar mocht het elektrisch worden dan moet het single server zijn. Ik hoeft niet een halve kilo bonen te malen voor de hele week, dit is aan het einde van de week oud en smakeloos geworden. Via https://www.reddit.com/r/espresso/ onderzoek gedaan en uitgekomen bij het merk 1Zpresso (spreek uit als EASYpresso). Vanaf daar was het een sprong in het diepe, 1Zpresso heeft een behoorlijke lijn met malers en een paar modellen voldeden aan mijn eisen. Uiteindelijk gekozen voor de X Pro S, voornamelijk omdat deze geprezen werd door het gemak waarmee je de maalstand consistent kan houden, zelfs na onderhoud.
Oordeel
Nu ben ik geen koffie connaisseur, maar ik denk wel dat ik een verschil proef (waarschijnlijk te danken aan confirmation bias). Maar smaak is een onderdeel in het hele proces rond koffiezetten en -drinken. Het malen van de bonen hoort ook bji het proces. Met de X Pro S is dat wel een heel stuk aangenamer dan met de Hario. Voornamelijk door het gewicht, hij is wat aan de zware kant, en het feit dat er nergens speling zit in de bewegende onderdelen maakt het dat je door de bonen heen vliegt als een warm mes door boter. De maaltijd is zelfs ook nog een heel stuk korter omdat de schijven een stuk groter zijn dan de Hario.
Aan iedereen die twijfelt over het kopen van goed gereedschap voor het zetten van koffie. Niet doen, gewoon kopen.
