Content

Schoolkamp groep 6 2019

Vorige week op pad geweest met groep 6. De klas van Luuk ging op schoolkamp. Super spannend natuurlijk voor iedereen. De reis ging naar Hattem, een paar kilometer onder Zwolle. De accommodatie was een groot huis midden in het bos. In het midden van het huis was de keuken en de woonkamer. De keuken was best luxe eigenlijk. Groot fornuis en zelfs een paar frituurbakken.

Woensdag de 18e

Woensdag rond een uurtje of 11:30 reden we met een aantal auto's, vol met zenuwachtige kinderen, richting Hattem. Daar aangekomen was het bedden inrichten en alle boodschappen opruimen. Dat ging eigenlijk best snel. Iedereen had snel een bed gevonden, slaapzakken neergelegd en daarna weer snel naar buiten om het bos te verkennen.

De dag werd een beetje verdeeld in spellen spelen en vrij rondrennen. Dat ging ze vrij goed af. In de avond een record aantal pannenkoeken gebakken die daarna in een record tempo ook op gingen. 

Bange kinderen

Die avond gingen we het eerste nachtspel spelen en wat waren ze bang. Ik denk dat de meeste zaklampen geen seconde uit geweest zijn. Daarna volgde natuurlijk de keetavond. Beetje klooien en schreeuwen hoort erbij. Om 00:30 was het dan eindelijk stil.

Donderdag de 19e

06:15 Was de eerste alweer wakker. En snel daarna volgende de rest natuurlijk. Deze dag ging zwaar worden voor sommige. We begonnen de dag met een ontbijt en daarna even vrij spelen met een spel.

Douanespel

Dat spel was het douane-spel. Daarbij werden de kinderen verdeeld onder drie groepen. Een van die groepen was dan de douane. De andere twee groepen moesten kaartjes van de ene kant naar de andere kant brengen zonder aangetikt te worden door de douane. Na drie rondes waren ze helemaal kapot, maar daar kwam snel verandering in toen ze hoorden dat ze in de laatste ronde het moesten opnemen tegen de volwassenen.

Modder

Na de lunch zijn we naar de Leemkule gegaan. Een enorme leemafgraving wat geresulteerd heeft in een enorme kuil (zie foto). Beneden in de kuil lag een kleine plas met water. Dat water werd natuurlijk na verloop van tijd modder en die modder zat na nog wat meer tijd in ruime hoeveelheden aan de kleren van de kinderen. Terug bij het huis moest dus alles buiten uit en moesten ze direct naar de douches.

Die avond het tweede avondspel gespeeld. Ze waren een heel stuk minder bang. Dit keer speelden we een spel waarbij de kinderen vanuit het donker een cirkel in moesten komen die bewaakt werd door de volwassenen. Wij kregen wel lampen maar de kinderen niet. 

Vrijdag de 20ste

De laatste dag alweer. Na de drukke dag van gisteren wisten ze toch tot 07:15 uit te slapen. Daarna even lekker ontbijten en ging de meester nog een spel met ze spelen terwijl de rest het huis gingen schoonmaken. Om 13:00 waren we weer lekker thuis, klaar om het weekend uit te rusten.

Sensordata visualiseren

Ik heb al een paar maanden een RaspberryPi in de kamer liggen die elke seconden van de dag data aan het verzamelen is. De data die het verzameld is temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en luchtkwaliteit. Wat moet ik met al die data doen? Nou, tonen in mooie grafiekjes.

Raspberry Pi model 3A + BME680

De setup bestaat uit de volgende onderdelen:

RaspberryPi

Een mini computer die de sensor aanstuurt en de data verzamelt.

Raspberry Pi model 3A

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-a-plus/

BME680

De sensor zelf. Deze is via een GPIO kabel aan de RaspberryPi te koppelen en de software daarvoor is gewoon te downloaden van het internet. Makkelijker kan het niet. Deze sensor meet de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Mede aan de hand van deze waardes kan je de luchtkwaliteit berekenen, welke ook worden opgeslagen.

BME680 sensor

https://www.kiwi-electronics.nl/pim-357

InfluxDB

Een database die speciaal gemaakt is om data te verzamelen gebaseerd op tijd. 

https://www.influxdata.com/time-series-platform/

Grafana

Dashboard software die connectie kan maken met verschillende backends. Een daarvan is Influx.

https://grafana.com/

Resultaat

Hieronder een screenshot van een dashboard met de data van de heetste dag van het jaar, 25 juli 2019. Dit zijn dus de waardes in huis en niet buiten. 

De dag zelf

Grafana

De dagen er omheen

Grafana

RaspberryPi
Big data
Hobby

Wintersla here we come (a.k.a. het werkt)

Mijn nieuwe plantjesmuur begint zijn eerste vruchten (lol) af te werpen.

RaspberryPi Zero + e-ink schermpje

Dit is echt super cool. Een RaspberryPi Zero met een e-ink schermpje er op gemonteerd. Een van de voordelen van deze opbouw is dat het scherm geen stroom nodig heeft om te blijven werken. E-ink werkt een lange tijd zonder stroom.

Hier kan je bijvoorbeeld coole badges maken voor je bedrijf tijdens evenementen. Zelf wil ik kijken of ik er waardes van mijn andere RaspberryPi met de BME680 sensor op kan krijgen.

Feestje

Bij diezelfde vrienden die de vorige nacht zijn blijven slapen.

Logeetjes over de vloer

Vandaag komen twee vrienden van Luuk en Ben over de vloer om te blijven slapen. Als dat maar goed gaat.

28 september

Niet zo heel lang geleden, in 2015 heeft NASA heeft mogelijk vloeibaar water op Mars gevonden. Water, wat gezien wordt als basis voor leven. Tenminste zoals wij dat kennen.

27 september

1998 - Google start met zoeken.

Op deze dag is dus de behemoth Google begonnen met het zoeken. Het hedendaagse equivalent van Skynet op het gebied van zoeken.

Kijkles gym Ben

Vandaag mochten we weer meekijken met Ben zijn gymles. Wanneer ik kan probeer ik wel eventjes te gaan. Voorgaande jaren was het altijd erg rustig, misschien 3 (groot)ouders. Vandaag was het anders. Ik denk dat bijna voor elk kind wel een (groot)ouder er bij was. Het was gezellig druk

Hardlopen

Wen heeft er gewoon een klein rondje uitgeknepen vandaag. Zonder dat ik het wist heeft ze gewoon weer hardgelopen. Netjes.

Zeiknat

Zeiknat was hij na de training. Maar deze keer op echt gras getrained en niet op kunstgras. In plaats van plastic stukjes gras overal zaten er nu grote bruine vlekken overal.

Hele dag regen

Gelukkig mocht ik thuisblijven met Benjamin terwijl Wen meeging met Luuk naar voetbaltraining. Het heeft gewoon de hele dag geregend.

Uitslapen? Nee, zwemmen

Geen voetbal vandaag + twee vrijkaarten voor het zwembad = ochtendje zwemmen. Meteen om 10:00 het zwembad in. We waren met 3 andere mensen in het hele zwembad. Echt heerlijk. Na een half uurtje kwamen er ook nog gewoon vriendjes binnen dus was de ochtend compleet.

Zit je te werken...

Staat er buiten dit de hele tijd voor de ramen:

Observeren zonder beinvloeden

Is dat mogelijk? Op het werk zijn we bezig om statistieken bij te houden van de potje pool die we spelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat een potje goed was voor de afleiding wanneer je dat even nodig hebt. Nu blijkt dat hoe meer we observeren hoe meer we het spel eigenlijk beinvloeden en wat dus de statistieken weer beinvloed. Is het dus mogelijk om te observeren zonder te beinvloeden? Uiteraard, door je bevindingen niet publiek te maken of in ieder geval na een periode wanneer ze niet meer relevant zijn.

We houden nu de scores realtime bij. Het gevoel is dat we nu pas de scores moeten gaan bijwerken op 1 moment in de week. Aan de andere kant hebben we ook veel data die het de moeite waard maken om realtime te bekijken. Tja, we gaan het zien.

Een huis bestellen

Het kon blijkbaar aan het begin van de vorige eeuw. Voor rond de 1500 dollar had je een huis in de vorm van een IKEA-pakket, wat je nog wel zelf in elkaar moest zetten uiteraard. Blijft een mooi fenomeen dat huizen in Amerika nooit verder zijn gegaan dan houten frames (met al dat natuurgeweld daar) terwijl wij hier in Nederland alles van steen bouwen en (klop klop) nog nooit een zware orkaan gezien hebben.

Weer nieuwe podcast ontdekt 99pi

Het wordt bijna tijd om nog verder weg te gaan wonen van het werk. Vooral om door alle podcasts heen te komen die ik volg. Vandaag weer eentje bij gekomen. 99pi of wel 99 percent invisible. Een podcast over design en cultuur.

Weer 50 cent bespaard

Het is toch al een tijdje dat ik de bandenspanning van de motor gecontroleerd heb. Er zat 10 psi per band te weinig in. Tijd voor wat lucht erbij dus. Weer heeft het nieuwe speelgoedje (de compressor) zijn nut weer bewezen. Eerst de banden van de skelter en nu die van de motor gedaan. Heeft me toch al gauw 50 cent en een trip naar het pompstation bespaard.

Klussen

Waarom een duur tafeltje (of goedkoop en slecht) kopen wanneer je er ook gewoon eentje zelf kan maken. Met het juiste gereedschap is het super makkelijk. Gewoon wat goedkope steigerhoutenplanken kopen, beetje meten, zagen en schroeven. Met wat zweet en zaagsel overal heb je een tafeltje. Hij is nog niet af, gaten nog dichtstoppen, schuren en verven staat op de agenda.

Leraar wordt tegenstander

Vandaag kwam Luuk oog-in-oog te staan met zijn trainer op zondag. Zwaar gedramatiseerd natuurlijk maar leuk was het wel. Helaas (voor ze) waren ze geen partij en verloren ze met 9-2 van het team van Luuk.

Ben is populair

Dag thuiswerken (opa's en oma's zijn nog op vakantie) en Ben heeft alweer een kinderverjaardag. Die jongen is populair (en terecht).

School met een social media app

Vanuit mijn werk ken ik het Digiduif systeem. Dat is een soort intranet voor scholen om informatie te delen met ouders bijvoorbeeld. Nu zit de school van Luuk en Ben ook op zo'n systeem, Social School. Blijkt dat gewoon het systeem te zijn achter Digiduif en dat de v3 de vervanger is van Digiduif. Klein wereldje.

In het begin was ik nog wel sceptisch. Maar ik moet zeggen dat het gebruik ervan redelijk goed opgepakt word door de school. Niet teveel onzin en gelukkig blijft de interactie met ouders minimaal.

Enig probleem met de X1 controllers

Microsoft heeft altijd super werk afgeleverd met de Xbox controllers. Maar ik heb toch een issue met de X1 controllers. Mijn oude X360 controllers heb ik nog en die doen het nog prima. Er zit geen enkele slijtage op door gewoon gebruik. Daarnaast waren deze niet stuk te krijgen, geloof me ik heb het geprobeerd.

IMG_20180912_154717_0.jpg

De X1 controllers zijn een stuk kwetsbaarder. Je merkt het al aan het plastic wat gebruikt is voor de body. Deze voelt al minder stevig en wanneer je een beetje kracht zet voelt je hem bewegen en hoor je hem kraken. Integenstelling tot de oude waar je niets hoorde.

Maar het grootste probleem zijn de thumbsticks. Deze worden letterlijk doormidden gezaagd door het bewegen tegen de body. De stick linksboven, die gebruik je voor richten en kijken, is het er ergst aan toe. Forums staat er vol mee. Nu vind ik dat best kwalijk voor een apparaat van 70 euro. Nog erger is dat een onderdeel van nog geen euro een veel permanentere oplossing biedt. Een thumbstick van aluminium. Meteen besteld en gemonteerd. Nu kijken of deze het volhouden. Het ziet er in ieder geval wel een stuk mooier uit.

Weer lekker op de motor

Motorrijden is iets sociaals. Motorrijders begroeten elkaar onderling op de weg bijvoorbeeld. Maar wat me ook is opgevallen in de jaren dat ik nu al rij is dat je veel aanspraak hebt wanneer je bijvoorbeeld begint met rijden of klaar bent. Zo word ik regelmatig aangesproken wanneer ik de motor in de garage zet door mensen die een praatje willen maken. Iets wat heel vreemd is wanneer je gewoon uit je auto stapt, toch? Anders was dit verhaal niet nodig namelijk. En heel vaak gaat het niet eens om het motorrijden, maar willen mensen gewoon een praatje maken.

Sterretje

Jawel, het eerste sterretje in de ruit is een feit. Was nog een behoorlijk klap ook. Meteen maar even een afspraak gemaakt met het schadebedrijf van de auto. De monteur stond me al op te wachten op het parkeerterrein (was niet te laat hoor). Na 20 minuten kon ik weer terug naar kantoor en was de ruit weer heel.

Voetbalclinic als verjaardagsfeest

Tja, wanneer ze acht jaar zijn ga je niet meer naar een speelparadijs. Dat is voor kleine kinderen (tenzij kleine broertjes mee gaan natuurlijk). Wat ga je dan doen? Nu is het zo dat het bedrijf wat de keeperstraining van Luuk verzorgt, ook voetbalfeesten geeft. Met tien kinderen een paar uur lang allemaal oefeningen met en zonder bal doen. Het was ook nog eens super lekker weer, wat wil je nog meer.

Klaar met Facebook (klaagtopic)

Misschien ben ik wel te oud, maar ik kende een tijd waar tijdlijnen (Let op het woord tijd) nog echt chronologisch waren. Simpel, het laatste bericht geplaatst stond bovenin je tijdlijn.

Nu heeft Facebook een optie om je berichten te tonen op meest recent. MAAR DAT IS EEN LEUGEN! Elke keer wanneer je de pagina ververst krijg je een andere, willekeurige lijst van berichten. Totaal nutteloos. Nu krijg je dus berichten over aanbiedingen van een paar dagen geleden, super handig natuurlijk.

Facebook heeft echt totaal geen nut meer voor me. Klaar ermee.

Ooh en hetzelfde geldt ook voor Instagram en Twitter. Alhoewel Twitter een soort van oplossing heeft.

Zo, net ook de bèta van Battlefield 5 gespeeld. Tien minuten om precies te zijn. Dat was genoeg om er klaar mee te zijn. Wat een rommel, exact dezelfde flutgame als Battlefield 1 (ja, nummering enzo) maar dan met andere skins. Tijd voor nieuwe goede singleplayer games.

Wanneer standaard niet voldoende is

Ok, het is natuurlijk budgetspul uit het oosten. Maar dat betekent niet dat het ook gewoon maar stuk mag gaan. Standaard krijg je bij het vizier een tweetal beschermkapjes erbij. Een flinke hommel kan, met een beetje vaart, makkelijk door dat stukje plastic heen vliegen. Laat staan een 6mm bb dus. Tijd om te upgraden. Ik had een plaatje polycarbonaat gekocht met een redelijke dikte. Hier is ook de vizier van je helm of veiligheidsbrillen van gemaakt. Deze netjes uitgezaagd in een rondje en het standaard plasticje vervangen door mijn mooi stuk polycarbonaat. Likje verf gegeven en voila. Betere bescherming.

Wanneer standaard niet voldoende is

Op bezoek bij klanten

Volgens mij doen niet veel programmeurs het, op bezoek gaan bij klanten voor trainingen en demonstraties. Op een of andere manier sturen ze mij wel de hele tijd op pad. Niet dat ik het heel erg vind. Wanneer je iets leuks te vertellen hebt waar je trots op bent is het allemaal maar leuk. De feedback die je terug krijgt is meestal ook heel waardevol. Het zijn over het algemeen niet de dingen die ze over de mail vertellen. Daarbij zie je ook nog wel eens hoe ze aan het werk zijn met het systeem en kom je er achter dat wat jij vanzelfsprekend vind, zij dat misschien helemaal niet vinden.

Lief zijn voor elkaar

Katten zijn nou eenmaal geen kuddedieren. Laten we er nou drie hebben. Gelukkig hebben we een huis dat ruim genoeg is voor drie katten. Meestal zit er eentje op elke verdieping. Maar heel af en toe kunnen zo ook lief zijn voor elkaar. Meestal niet hoor, dan vliegen de klappen heen en weer.

Terug naar school

Spannend!!! Nou ja, niet voor die van ons dan. Ben heeft er heel erg zin in en Luuk is zenuwachtiger wanneer hij moet kiezen wat hij op zijn brood wilt hebben.

Rust

Nog een dag en ze zitten weer in de schoolbanken, heerlijk.

De meteorologische herfst

Is vandaan begonnen. Van mij mag het nog wel even een lekker temperatuurtje blijven. Door die snikhitte ben ik niet veel met de motor gegaan. Hoop dat nu wel te kunnen inhalen.

Elke dag een stukje

31 december 2017, goede voornemen: Elke dag een stukje schrijven en een foto erbij plaatsen. Ik hoop in 2018 elke dag een stukje van die dag te kunnen beschrijven en er een foto bij te kunnen plaatsen.

Ondertussen is het 2019 en gaan we gewoon door met het schrijven van dagelijkse stukjes.

Meer uitleg Terug naar het blog Archief 2018 Archief 2019