Oud en nieuw

Er zit gewoon 27 jaar verschil tussen de oude Nintendo controller en de nieuwe. Laatst een 8Bitdo controller gekocht, vanwege de prijs hoeft je het niet te laten. Maar ondanks de prijs valt het me 100%. De controller is super licht en voelt precies als de oude SNES controller, solide en betrouwbaar. De extra analoge sticks doen niet onder voor de PS4 en X1 controllers die minstens 2x zo duur zijn.

Voetballen tegen Ajax

Hoeveel kinderen kunnen zeggen dat ze tegen Ajax gevoetbald hebben, niet veel waarschijnlijk. Maar Benjamin is er wel eentje van. Super leuk natuurlijk. De voetbalclub van Benjamin was uitgenodigd om te spelen tegen de kinderen van de jeugdopleiding van Ajax zelf (niet het A-team dus).

Helaas was het weer niet om over naar huis te schrijven, maar het heeft de pret niet gedrukt. Zeiknat maar tevreden kwam hij uit de kleedkamer.

Voetballen tegen Ajax
Voetballen tegen Ajax

Gewoon een hobby, echt

Lichtschakelaar kapot

Thalassofobie

Onlangs een nieuw spel geïnstalleerd, Subnautica. Deze is redelijk onder mijn radar gebleven eigenlijk, ik zag hem voorbij komen en dacht, ik ga hem installeren. En meteen al viel het me niet tegen. Dit lijkt in het begin een simpel spelletje met matige graphics. Het spel begint met een neerstortend ruimteschip (waar jij onderdeel van bent). Je weet je te redden met een van de "life pods".

Thalassofobie

Het spel is zeker geen horrorspel. Het is kleurrijk, niet donker en er zit een zekere humor in. Je start in een mooie witte life pod met allerlei futuristische snufjes. Het doel is om te overleven door naar grondstoffen te zoeken en je verblijf op de planeet dragelijk te maken.

Maar nu komt het, de complete planeet is bedekt met water. Vanaf het moment dat je de deksel van life pod open maakt zie je alleen maar water om je heen.

Thalassophobia can include fear of being in large bodies of water, fear of the vast emptiness of the sea, of sea waves, and fear of distance from land
- Wikipedia

Je begint in redelijk ondiep water, tot een meter of vijftig. Maar hoe verder je in het spel komt hoe dieper je kan gaan en hoe groter de vissen worden. En met groot bedoel ik ook groot. Zo groot als een onderzeeër. En het erge is dat je ze niet ziet maar wel hoort aankomen. Als een soort walvis hoor je ze dichterbij komen, of soms gewoon langs je heen zwemmen als je je rustig houdt. 

En daar kreeg ik toch wel kippenvel van, iets wat niet veel voorkomt. Dit spel doet iets met je wanneer je op 300 meter diepte in het pikkedonker op zoek moet naar waardevolle grondstoffen.

Voetballen in het donker

Een wereld van verschil

Ik ben toch al een tijdje een aardige hi-fi nerd. Van het bouwen van eigen boxen (met speakers die overal en nergens vandaan kwamen) tot het waarderen van goede audio (nee, die zelfbouw speakers waren geen topkwaliteit).

Voor mijn verjaardag heb ik een Audioquest Dragonfly gekregen. Een wat, hoor ik je denken. Dit is een kleine hoofdtelefoonversterker voor het gebruik bij laptops en telefoons. Om uit te leggen hoe het werkt, kan je het vergelijken met een tuinslang. De kraan is de bron (laptop, telefoon), de slang de hoofdtelefoon. De meeste (goedkope) hoofdtelefoons kan je vergelijken met een normale tuinslang, zet je daarbij de kraan open dan komt het water er met een krachtige straal uit. Mijn koptelefoon kan je vergelijken met een tuinslang die 5x zo breed is. Dezelfde hoeveelheid water komt er dan als een klein straaltje uit. De Dragonfly is in feite een nieuwe kraan die je nog veel verder open kan zetten. Zodat het water ook met deze slang er krachtig uit komt.

Nu doet deze vergelijken maar een klein beetje eer aan het apparaatje. Zo is alles zuiverder en is de bass voor krachtiger. Als programmeur is het afsluiten d.m.v. muziek bijna een must op sommige momenten. Als je daarbij dan ook nog goede kwaliteit hebt is helemaal top.

Audio
Hi-Fi
Audioquest Dragonfly

Toernooi De Toekomst 2019 bij Ajax

Gisteren mocht Benjamin samen met zijn team van Unicum meedoen aan het Ajax toernooi De Toekomst 2019. Een toernooi voor kinderen onder de 7. Het toernooi bestond uit twee poulen van elk 4 wedstrijden. De winnaars daarvan speelden in de halve en daarna de hele finales. Helaas zat er geen podiumplek in voor ons. De verschillen in kwaliteit waren echt behoorlijk groot. Gelukkig heeft Benjamin de eer gered en toch nog een doelpunt gescoord. En wat voor eentje, loepzuiver en snoeihard. Gelukkig hebben ze op die leeftijd nog niet veel door en vinden ze spelen belangrijker dan winnen.

Voetbal
Fotografie
phault.nl

Schoolkamp groep 6 2019

Vorige week op pad geweest met groep 6. De klas van Luuk ging op schoolkamp. Super spannend natuurlijk voor iedereen. De reis ging naar Hattem, een paar kilometer onder Zwolle. De accommodatie was een groot huis midden in het bos. In het midden van het huis was de keuken en de woonkamer. De keuken was best luxe eigenlijk. Groot fornuis en zelfs een paar frituurbakken.

Woensdag de 18e

Woensdag rond een uurtje of 11:30 reden we met een aantal auto's, vol met zenuwachtige kinderen, richting Hattem. Daar aangekomen was het bedden inrichten en alle boodschappen opruimen. Dat ging eigenlijk best snel. Iedereen had snel een bed gevonden, slaapzakken neergelegd en daarna weer snel naar buiten om het bos te verkennen.

De dag werd een beetje verdeeld in spellen spelen en vrij rondrennen. Dat ging ze vrij goed af. In de avond een record aantal pannenkoeken gebakken die daarna in een record tempo ook op gingen. 

Bange kinderen

Die avond gingen we het eerste nachtspel spelen en wat waren ze bang. Ik denk dat de meeste zaklampen geen seconde uit geweest zijn. Daarna volgde natuurlijk de keetavond. Beetje klooien en schreeuwen hoort erbij. Om 00:30 was het dan eindelijk stil.

Donderdag de 19e

06:15 Was de eerste alweer wakker. En snel daarna volgende de rest natuurlijk. Deze dag ging zwaar worden voor sommige. We begonnen de dag met een ontbijt en daarna even vrij spelen met een spel.

Douanespel

Dat spel was het douane-spel. Daarbij werden de kinderen verdeeld onder drie groepen. Een van die groepen was dan de douane. De andere twee groepen moesten kaartjes van de ene kant naar de andere kant brengen zonder aangetikt te worden door de douane. Na drie rondes waren ze helemaal kapot, maar daar kwam snel verandering in toen ze hoorden dat ze in de laatste ronde het moesten opnemen tegen de volwassenen.

Modder

Na de lunch zijn we naar de Leemkule gegaan. Een enorme leemafgraving wat geresulteerd heeft in een enorme kuil (zie foto). Beneden in de kuil lag een kleine plas met water. Dat water werd natuurlijk na verloop van tijd modder en die modder zat na nog wat meer tijd in ruime hoeveelheden aan de kleren van de kinderen. Terug bij het huis moest dus alles buiten uit en moesten ze direct naar de douches.

Die avond het tweede avondspel gespeeld. Ze waren een heel stuk minder bang. Dit keer speelden we een spel waarbij de kinderen vanuit het donker een cirkel in moesten komen die bewaakt werd door de volwassenen. Wij kregen wel lampen maar de kinderen niet. 

Vrijdag de 20ste

De laatste dag alweer. Na de drukke dag van gisteren wisten ze toch tot 07:15 uit te slapen. Daarna even lekker ontbijten en ging de meester nog een spel met ze spelen terwijl de rest het huis gingen schoonmaken. Om 13:00 waren we weer lekker thuis, klaar om het weekend uit te rusten.

Sensordata visualiseren

Ik heb al een paar maanden een RaspberryPi in de kamer liggen die elke seconden van de dag data aan het verzamelen is. De data die het verzameld is temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en luchtkwaliteit. Wat moet ik met al die data doen? Nou, tonen in mooie grafiekjes.

Raspberry Pi model 3A + BME680

De setup bestaat uit de volgende onderdelen:

RaspberryPi

Een mini computer die de sensor aanstuurt en de data verzamelt.

Raspberry Pi model 3A

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-a-plus/

BME680

De sensor zelf. Deze is via een GPIO kabel aan de RaspberryPi te koppelen en de software daarvoor is gewoon te downloaden van het internet. Makkelijker kan het niet. Deze sensor meet de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Mede aan de hand van deze waardes kan je de luchtkwaliteit berekenen, welke ook worden opgeslagen.

BME680 sensor

https://www.kiwi-electronics.nl/pim-357

InfluxDB

Een database die speciaal gemaakt is om data te verzamelen gebaseerd op tijd. 

https://www.influxdata.com/time-series-platform/

Grafana

Dashboard software die connectie kan maken met verschillende backends. Een daarvan is Influx.

https://grafana.com/

Resultaat

Hieronder een screenshot van een dashboard met de data van de heetste dag van het jaar, 25 juli 2019. Dit zijn dus de waardes in huis en niet buiten. 

De dag zelf

Grafana

De dagen er omheen

Grafana

RaspberryPi
Big data
Hobby