Schoolkamp groep 6 2019

Vorige week op pad geweest met groep 6. De klas van Luuk ging op schoolkamp. Super spannend natuurlijk voor iedereen. De reis ging naar Hattem, een paar kilometer onder Zwolle. De accommodatie was een groot huis midden in het bos. In het midden van het huis was de keuken en de woonkamer. De keuken was best luxe eigenlijk. Groot fornuis en zelfs een paar frituurbakken.

Woensdag de 18e

Woensdag rond een uurtje of 11:30 reden we met een aantal auto's, vol met zenuwachtige kinderen, richting Hattem. Daar aangekomen was het bedden inrichten en alle boodschappen opruimen. Dat ging eigenlijk best snel. Iedereen had snel een bed gevonden, slaapzakken neergelegd en daarna weer snel naar buiten om het bos te verkennen.

De dag werd een beetje verdeeld in spellen spelen en vrij rondrennen. Dat ging ze vrij goed af. In de avond een record aantal pannenkoeken gebakken die daarna in een record tempo ook op gingen. 

Bange kinderen

Die avond gingen we het eerste nachtspel spelen en wat waren ze bang. Ik denk dat de meeste zaklampen geen seconde uit geweest zijn. Daarna volgde natuurlijk de keetavond. Beetje klooien en schreeuwen hoort erbij. Om 00:30 was het dan eindelijk stil.

Donderdag de 19e

06:15 Was de eerste alweer wakker. En snel daarna volgende de rest natuurlijk. Deze dag ging zwaar worden voor sommige. We begonnen de dag met een ontbijt en daarna even vrij spelen met een spel.

Douanespel

Dat spel was het douane-spel. Daarbij werden de kinderen verdeeld onder drie groepen. Een van die groepen was dan de douane. De andere twee groepen moesten kaartjes van de ene kant naar de andere kant brengen zonder aangetikt te worden door de douane. Na drie rondes waren ze helemaal kapot, maar daar kwam snel verandering in toen ze hoorden dat ze in de laatste ronde het moesten opnemen tegen de volwassenen.

Modder

Na de lunch zijn we naar de Leemkule gegaan. Een enorme leemafgraving wat geresulteerd heeft in een enorme kuil (zie foto). Beneden in de kuil lag een kleine plas met water. Dat water werd natuurlijk na verloop van tijd modder en die modder zat na nog wat meer tijd in ruime hoeveelheden aan de kleren van de kinderen. Terug bij het huis moest dus alles buiten uit en moesten ze direct naar de douches.

Die avond het tweede avondspel gespeeld. Ze waren een heel stuk minder bang. Dit keer speelden we een spel waarbij de kinderen vanuit het donker een cirkel in moesten komen die bewaakt werd door de volwassenen. Wij kregen wel lampen maar de kinderen niet. 

Vrijdag de 20ste

De laatste dag alweer. Na de drukke dag van gisteren wisten ze toch tot 07:15 uit te slapen. Daarna even lekker ontbijten en ging de meester nog een spel met ze spelen terwijl de rest het huis gingen schoonmaken. Om 13:00 waren we weer lekker thuis, klaar om het weekend uit te rusten.

Sensordata visualiseren

Ik heb al een paar maanden een RaspberryPi in de kamer liggen die elke seconden van de dag data aan het verzamelen is. De data die het verzameld is temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en luchtkwaliteit. Wat moet ik met al die data doen? Nou, tonen in mooie grafiekjes.

Raspberry Pi model 3A + BME680

De setup bestaat uit de volgende onderdelen:

RaspberryPi

Een mini computer die de sensor aanstuurt en de data verzamelt.

Raspberry Pi model 3A

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-a-plus/

BME680

De sensor zelf. Deze is via een GPIO kabel aan de RaspberryPi te koppelen en de software daarvoor is gewoon te downloaden van het internet. Makkelijker kan het niet. Deze sensor meet de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Mede aan de hand van deze waardes kan je de luchtkwaliteit berekenen, welke ook worden opgeslagen.

BME680 sensor

https://www.kiwi-electronics.nl/pim-357

InfluxDB

Een database die speciaal gemaakt is om data te verzamelen gebaseerd op tijd. 

https://www.influxdata.com/time-series-platform/

Grafana

Dashboard software die connectie kan maken met verschillende backends. Een daarvan is Influx.

https://grafana.com/

Resultaat

Hieronder een screenshot van een dashboard met de data van de heetste dag van het jaar, 25 juli 2019. Dit zijn dus de waardes in huis en niet buiten. 

De dag zelf

Grafana

De dagen er omheen

Grafana

RaspberryPi
Big data
Hobby

Wintersla here we come (a.k.a. het werkt)

Mijn nieuwe plantjesmuur begint zijn eerste vruchten (lol) af te werpen.

RaspberryPi Zero + e-ink schermpje

Dit is echt super cool. Een RaspberryPi Zero met een e-ink schermpje er op gemonteerd. Een van de voordelen van deze opbouw is dat het scherm geen stroom nodig heeft om te blijven werken. E-ink werkt een lange tijd zonder stroom.

Hier kan je bijvoorbeeld coole badges maken voor je bedrijf tijdens evenementen. Zelf wil ik kijken of ik er waardes van mijn andere RaspberryPi met de BME680 sensor op kan krijgen.