Kerstpakket

Kijk dit zijn de betere kerstpakketten, diegene die je zelf mag uitzoeken. Dit jaar was het uitzoeken vermomd als een prijs in een hackathon wedstrijd. Een dag met een groepje mensen aan een idee werken en dat die avond presenteren om daarna een prijs te ontvangen. Leuk en origineel idee.

Ik heb gekozen voor een MIDI keyboard, nu alleen nog maar even Ableton onder de knie krijgen.

Koptelefoon met MIDI keyboard
MIDI keyboard

Cadeautje: een 35mm f/1.8 objectief

Eind oktober ben ik jarig en cadeaus vinden is altijd moeilijk. Nu was het geval dat er een actie was op Nikon objectieven tot 1 oktober en liet nou net de 35mm f/1.8 nog op mijn verlang-/verjaardagslijst staan. Kopen dus... Kan een lens van €160, wat voor een lens echt een prikkie is, zijn reputatie dat echt waar maken. Een test tijdens een herfstwandeling gaat dat uitmaken.

Scherp

Wow wat is deze lens scherp. Niet normaal. Zo rond de f/2.8 tot f/4 is hij echt super scherp. Ik heb hem nog niet boven de f4.5 gehad dus daar weet ik het resultaat nog niet van. Onder de f/2.8, op bijvoorbeeld f/1.8, wordt het wat lastiger aangezien het bereik waarin je onderwerp scherp is vrij klein is. Kan soms tot op de millimeter zijn.

Snelheid

De autofocus is zeer snel en stil, misschien wel de stilste van alle lenzen in mijn bezit.

Handzaamheid

Tja, hij is klein en licht. Dat zit wel goed.

Diafragma en zijn eigenaardigheidjes

Lensdiffractie

Diafragma is een lastig begrip om snel door te krijgen. In het kort is het een soort gordijn wat de hoeveelheid licht kan beïnvloeden die je lens doorlaat in de vorm van een rondje. Aangegeven door een getal, het f-getal. Dat kan van f/1.4 doorlopen naar, bijvoorbeeld, f/22. 

Dit beïnvloed twee dingen; 1. de hoeveelheid licht dit op je sensor valt en 2. de scherptediepte. Hoe verhoudt zich dat tot het getal, nou als volgt:

Hoe lager het getal (f/1.4), hoe groter de opening en hoe meer licht binnenvalt, maar met minder scherptediepte.

Dit krijg je allemaal wel door wanneer je door de jaren heen veel foto's neemt in Aperture modus op je camera (wanneer je dus je f-getal zelf kan instellen). Voor portret neem je een laag getal (minder scherptediepte) en voor landschap een hoger getal (meer scherptediepte).

Mijn logica zegt dan; als ik alles op de foto scherp wil hebben moet ik een zo groot mogelijk f-getal hebben (met een zo klein mogelijke opening). Zoals bijvoorbeeld bij nachtfotografie, groot f-getal met een lange sluitertijd. Genoeg licht en alles scherp.... zou je zeggen. Ware het niet dat moeder natuurlijk roet in het eten gooit. Ik kan het zelf proberen uit te leggen, maar linken naar een pagina met een uitstekende uitleg is nog beter.

tl;dr (too long; didn't read)

Er zit een sweet-spot qua scherpte op lens. Vuistregel is dat deze 2 a 3 stops boven je maximale diafragma zit. Heb je een f/1.8, dan zou die op f/3.5 of f/4 kunnen zitten. Nooit geweten, maar nu ik het weet hou ik er ook rekening mee.

Close up van een tak met bladeren
Close up van een tak met bladeren
Hoop bruine bladeren langs de weg
Hoop bruine bladeren langs de weg
Sneeuwbessen
Sneeuwbessen

Reisgezelschap

Al meer dan 15 jaar hebben we samen heel veel van de wereld gezien. Van de Verenigde Staten van Amerika tot aan Egypte, met wat Europese landen (Frankrijk, Duitsland en Italië) daar tussen in. Op de rug van kamelen door de snikhete woestijn tot aan de koude boeg van de boot die door de baai van San Francisco voer. Hij zat overal op mijn rug. Maar aan alle goede dingen komt een einde. Tijd voor een upgrade, de Lowepro Slingshot 250 AW.

Voordelen

Natuurlijk heeft de tijd ook niet stilgestaan op het gebied van camerarugzakken dus heeft de nieuwe een aantal voordelen waar ik in de loop van de jaren wel gemist heb.

Gemak

Een van de grootste voordelen van deze rugzak, die eigenlijk een sling is, is dat je heel snel bij je camera kan komen wanneer deze opgeborgen zit in je rugzak. Je kan hem met een snelle zwaaibeweging naar voren halen, een rits open maken en je camera pakken. Je kan daarna de rugzak ook nog gebruiken als steun wanneer je dat nodig hebt.

Inhoud

Daarnaast is de nieuwe rugzak ook een stuk kleiner, maar kan hij wel meer cameraspullen meenemen. Dit komt met name door efficiëntere indeling van de binnenkant.

All weather

De AW in je naam staat voor All-weather. In dit geval betekent dat dat er aan de onderkant van de rugzak een klein vakje zit waar een regen cover in zit die je vrij snel over je hele rugzak heen kan doen. Geen overbodige luxe in Nederland.

Oude Lowepro, nieuwe Lowepro
Oude Lowepro, nieuwe Lowepro

Kantoorupgrade

Ok ik moet toegeven, mijn vorige mechanisch toetsenbord was niet zo slecht. Zeker niet voor het geld wat ik er voor betaald heb. Maar er is een verschil tussen redelijk en goed. Was het noodzakelijk of gewoon toch een verslaving.

De vorige, de RK61, was een 60% toetsenbord. De kenmerken daarvan zijn dat ze geen functie-toetsen hebben (F1 - F12), geen numeriek deel en geen pijltjestoetsen. Vooral dat laatste is best een gemis, de andere is zeker mee te leven. De pijltjes zaten er wel maar die deelden dus hun werking met andere toetsen, een daarvan was de /. Eentje die zeer veel gebruikt wordt tijdens het programmeren.

Tijd voor een upgrade

Na lang zoeken ben ik terecht gekomen bij de Keychron series. Deze heb ik al vaak voorbij zien komen op Reddit en Instagram. De modellen K6 en K8 sprongen daarbij naar voren qua functionaliteit. Deze toetsenborden hebben vanuit de doos support voor Mac en de daarbij behorende toetsen (iets was je niet vaak ziet bij duurdere mechanische toetsenborden).

Het is de K6 met hot-swap Gateron Red geworden om een aantal redenen:

 • 65% bord. Dus nog steeds geen F-toetsen en geen numeriek deel, maar wel weer pijltjestoetsen. 65% betekent ook dat het bord redelijk klein is en niet teveel ruimte inneemt op het bureau.
 • Gateron Red omdat deze stil zijn en weinig kracht nodig hebben om in te drukken.
 • Hot-swap zodat ik op een later moment de switches kan wisselen voor andere, misschien wel betere.

Op aanraden van veel Keychron gebruikers er ook een mooie walnoot houten polssteun bijgenomen. Ik type niet met zwevende handen dus iets om mijn handen op te laten leunen is een vereiste aangezien dit bord redelijk hoog op zijn pootjes staat.

Oordeel na een dag van gebruik

Het is alsof je typt op kussentjes zo soepel zijn deze switches. De bouwkwaliteit is ook super. Op mijn vorige bord kon je de toetsen nog een beetje wiebelen, maar op dit bord zitten ze goed vast en ratelen zo totaal niet.

Een aantal dingen waar ik zeker nog aan moet wennen is het feit dat ik nu weer pijltes heb. Daarnaast zit er een knop rechtsboven (de rode) die door de verschillende lichtstanden schakelt. Normaal zit daar de backspace, die zit nu een positie naar links. Dat is even wennen want ik merk dat ik vaak de lichtstand aanpas in plaats van de backspace te gebruiken. Maar dat is gewoon even wennen.

Voor de toekomst

Waarschijnlijk op zoek naar andere toetsen. Deze zijn op zich wel prima maar ze zijn redelijk dus en ze zijn gevoelig voor vetvlekken. Op den duur zullen de toetsen gaan glimmen bijvoorbeeld. Er zijn genoeg mooie toetsensets te koop die een nog betere kwaliteit hebben.

Keychron K6

Streaming audiospeler voor een prikkie

Kijk je kan een Sonos kopen voor € 399. Je kan ook een Raspberry Pi Zero (€ 15) en een Pimoroni Pirate Audio (€ 24) kopen.

Onderdelenlijst

Ok, helemaal klaar ben je dan natuurlijk niet. Maar voor mensen die graag knutselen en misschien hier en daar nog wat (oude) speakers hebben liggen is het prima te doen.

 • Raspberry Pi Zero WH (€ 15)
 • Pimoroni Pirate Audio 3W stereo amp (€ 24)
 • Micro SD memory card (32GB) (€ 6)
 • Voeding (€ 10)
 • Speakerkabels
 • Speakers

Onderdelen fase 2

 • Speakeraansluitingen. Deze monteer ik dan aan de muur. De speakers in de schuur worden dan hierop aangesloten. Zo kan ik makkelijk de RPi aansluiten en loshalen wanneer ik wil.
 • Goede behuizing. Deze heb ik nog niet gevonden.

Software

Makkelijk te installeren via een handige tutorial van Pimoroni zelf.

Oordeel

Getest op een stel oude Sony surround boxjes. Achterkant zegt max 100w belasting, maar ik heb het idee dat deze dat niet helemaal tot hun recht kunnen laten komen. Op grotere speakers merk je dat de Pirate audio kracht te kort komt. Met de hoge tonen zit het goed, maar er is niet genoeg power om de lage tonen er goed uit te krijgen. Het geluid doet het prima voor een schuur-/klusradio.

De Raspberry Pi (onderop) met de Pimoroni Pirate audio daar boven op.
RaspberryPi
Klussen
Audio

Nieuw pauzeproject

Beneden heb ik een RaspberryPi 3 met een BME680 sensor liggen die o.a. de temperatuur en luchtkwaliteit meet. Nu heb ik er ook een neergelegd op mijn kantoor. Aangezien mijn kantoor op zolder is was ik wel benieuwd naar deze waardes hier.

RaspberryPi Zero en de BME280

Voor de versie op zolder heb ik gekozen voor een simpele sensor dan de BME680, de BME280. Deze sensor kan temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk meten. (Zie 1).

Resultaten na een dag

Wat nu al goed te zien is op grafiek (3), is dat de waardes op zolder nauwkeurig de waardes van de buitenlucht volgen. Dit in tegenstelling tot de woonkamer, deze waardes blijven in de loop van de dag stabiel en vertonen weinig fluctuaties.

(1) RaspberryPi Zero met een BME280 sensor
(2) Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk op zolder. De drops in temperatuur komen door het aanzetten van een ventilator.
(3) Geel = zolder, blauw = buiten (extern), rood = woonkamer
Doos met mooie spulletjes.
RaspberryPi

Vakantie 2020 - Vierhouten

Wat ga je doen wanneer je drie weken vrij bent midden in het corona-tijdperk? Niet naar het buitenland, dat is zeker. Drie weken thuiszitten ook niet. Via-via hebben we een tip gekregen voor een leuke camping, Samoza op de Veluwe. Daar hadden ze gelukkig nog plek om een weekje te staan met de caravan.

Leuke camping midden in het bos. Veel te doen voor kinderen, grote speeltuinen en een goed zwembad. Om daar te mogen zwemmen kon je je max twee uur van te voren voor reserveren. Dat bleek geen enkel probleem en zo toch nog vaak twee keer per dag kunnen zwemmen.

Binnen drie minuten sta je midden op de Veluwe. Leuke zandvlakte om lekker te spelen en wat te voetballen. Stukje verder lopen en je bent weer midden in het bos. Ook leuk om in de avond/nacht te lopen. Al moet je wel oppassen voor wilde zwijnen (weet ik uit eigen ervaring).

Vierhouten 2020
Vakantie
Veluwe
Caravan

En we hebben de 30 graden Celsius aangetikt

Toch nog vandaag de 30 graden Celsius aangetikt. Op kantoor heb ik de 31 voorbij zien komen. In de woonkamer zie je het ook langzaam oplopen met de buitentemperatuur. Helaas door de goede isolatie zal die warmte ook lang blijven hangen.

En dit is de "koudste" dag deze week

Tijd voor mijn eigen ASMR-kanaal

Nee, geintje. Maar ik heb wel een goede microfoon gekocht. Als we dan toch vaker gaan thuiswerken laten we het dan ook meteen goed doen. Deze Devine had ik al een tijdje op mijn verlanglijst staan. Toen de crisis begon dacht ik, nu is een goede tijd om deze aanschaf te doen (zo duur zijn ze niet). Nou, wat denk je? Overal uitverkocht met levertijden van 12 weken.

Ik hou een lijst bij van zaken die ik, ooit, nog moet/wil aanschaffen. Zo nu en dan scroll ik daar doorheen om te kijken of ze er nog zijn of dat de prijs gunstiger is geworden. En wat blijkt, hij is weer op voorraad.

Vandaag binnen gekregen en meteen getest tijdens een online-sessie. Het is wel even wennen aangezien je er toch wel redelijk dichtbij moet zitten. Het is niet zo'n kantoordingetje die je op je tafel legt en iedereen opvangt in een straal van 30 meter.

Maar de kwaliteit is echt bizar. Het is leuk om je echte stem zo goed te horen. Meestal is het terughoren van je eigen stem niet heel prettig, maar dat gevoel had ik hiermee niet.

De Devine M-Mic USB
De Devine M-Mic USB

Stilte

Ok, ik moet toegeven dat mijn Zoom-collega's soms wel gelijk hebben. Mijn toetsenbord maakt inderdaad een hoop geluid, tijdens meetings kan ik niet typen want dan verstaat niemand elkaar meer. Tijd voor een aanpassing.

Die aanpassing komt in de vorm van een klein zwart rubbertje, en daar dan heel veel van. Deze ringetjes gaan aan de binnenkant van de toetsjes. Je moet dus alle toetsen er af halen, ringetje er om heen doen en dan de toets er weer op drukken. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Het is nu een stuk stiller geworden in mijn kantoortje, hoor zelfs mijn eigen muziek weer.

Zwarte silencer ring op een key cap en een MX blue switch
Mechanisch keyboard

Nerf Laser Ops Pro

We waren afgelopen weekend een stuk wezen fietsen toen we in een speelbos een aantal kinderen rond zagen lopen met, wat leek, laser games pistolen. Ze hadden nog een behoorlijk bereik want ze liepen niet dicht bij elkaar. Eenmaal thuis gingen we opzoek naar het speelgoed en bleek Nerf ze inderdaad te hebben. En wat bleek, ze waren ook nog eens 60% afgeprijsd. Nou dan kan je ze niet laten liggen.

Uit de doos

We hebben een setje van twee gekocht om mee te beginnen, want zo werken die dingen. In de doos zitten twee pistolen en een instructieboekje. Helaas zaten er geen batterijen in want er gaan vier AA batterijen per pistool in. Het is wel de moeite waard om de instructies te lezen, er zijn wat speciale handelingen (bepaalde knopcombinaties) nodig om te kunnen starten.

Bluetooth

Door de instructies te lezen kwam ik er achter dat het bluetooth ondersteuning heeft. Met de app van Hasbro kan je je pistolen koppelen aan je telefoon en ze zelfs een naam geven (je hebt een keuze uit een aantal voorgestelde woorden). Het kan met één telefoon of een telefoon per pistool. Met één pistool kan je een multiplayer potje starten. Deze duren vijf minuten en achteraf krijg je allemaal leuke statistieken. Wie de beste speler was, of wie de meeste mensen geraakt hebben.

Nerf Laser Ops
In-game menu van de Laser Ops app
Speelgoed
Nerf