Cadeautje: een 35mm f/1.8 objectief

Eind oktober ben ik jarig en cadeaus vinden is altijd moeilijk. Nu was het geval dat er een actie was op Nikon objectieven tot 1 oktober en liet nou net de 35mm f/1.8 nog op mijn verlang-/verjaardagslijst staan. Kopen dus... Kan een lens van €160, wat voor een lens echt een prikkie is, zijn reputatie dat echt waar maken. Een test tijdens een herfstwandeling gaat dat uitmaken.

Scherp

Wow wat is deze lens scherp. Niet normaal. Zo rond de f/2.8 tot f/4 is hij echt super scherp. Ik heb hem nog niet boven de f4.5 gehad dus daar weet ik het resultaat nog niet van. Onder de f/2.8, op bijvoorbeeld f/1.8, wordt het wat lastiger aangezien het bereik waarin je onderwerp scherp is vrij klein is. Kan soms tot op de millimeter zijn.

Snelheid

De autofocus is zeer snel en stil, misschien wel de stilste van alle lenzen in mijn bezit.

Handzaamheid

Tja, hij is klein en licht. Dat zit wel goed.

Diafragma en zijn eigenaardigheidjes

Lensdiffractie

Diafragma is een lastig begrip om snel door te krijgen. In het kort is het een soort gordijn wat de hoeveelheid licht kan beïnvloeden die je lens doorlaat in de vorm van een rondje. Aangegeven door een getal, het f-getal. Dat kan van f/1.4 doorlopen naar, bijvoorbeeld, f/22. 

Dit beïnvloed twee dingen; 1. de hoeveelheid licht dit op je sensor valt en 2. de scherptediepte. Hoe verhoudt zich dat tot het getal, nou als volgt:

Hoe lager het getal (f/1.4), hoe groter de opening en hoe meer licht binnenvalt, maar met minder scherptediepte.

Dit krijg je allemaal wel door wanneer je door de jaren heen veel foto's neemt in Aperture modus op je camera (wanneer je dus je f-getal zelf kan instellen). Voor portret neem je een laag getal (minder scherptediepte) en voor landschap een hoger getal (meer scherptediepte).

Mijn logica zegt dan; als ik alles op de foto scherp wil hebben moet ik een zo groot mogelijk f-getal hebben (met een zo klein mogelijke opening). Zoals bijvoorbeeld bij nachtfotografie, groot f-getal met een lange sluitertijd. Genoeg licht en alles scherp.... zou je zeggen. Ware het niet dat moeder natuurlijk roet in het eten gooit. Ik kan het zelf proberen uit te leggen, maar linken naar een pagina met een uitstekende uitleg is nog beter.

tl;dr (too long; didn't read)

Er zit een sweet-spot qua scherpte op lens. Vuistregel is dat deze 2 a 3 stops boven je maximale diafragma zit. Heb je een f/1.8, dan zou die op f/3.5 of f/4 kunnen zitten. Nooit geweten, maar nu ik het weet hou ik er ook rekening mee.

Close up van een tak met bladeren
Close up van een tak met bladeren
Hoop bruine bladeren langs de weg
Hoop bruine bladeren langs de weg
Sneeuwbessen
Sneeuwbessen