Nieuwe webcam gebouwd

Waarom zou je genoegen nemen met een kant en klare webcam wanneer je er ook gewoon eentje zelf kan bouwen.

Hardware

Voor mijn Raspberry Pi 4 heb ik een camera module en 6mm lens gekocht. In eerste instantie dacht ik dat een 6mm lens een behoorlijke fisheye moet zijn, maar dat lijkt behoorlijk mee te vallen. Eigenlijk alles groter dan een 6mm lens is niet bruikbaar als webcam. Tenzij je graag je ingezoomde neusharen wilt laten zien.

In elkaar gezet met een simpele bevestigingsplaat die gedownload is van Thingiverse en geprint in mooi fluorescerend roze PLA. De RPi en de camera module zitten vast met zelf tappende 2.5mm bouten.

Software

Met een script van Jeff Geerling heb je met een paar keer copy pasten een kant-en-klare webcam die je gewoon op je computer kan aansluiten. Het voordeel van dit script is dat het makkelijk in installeren is en je RPi gewoon beschikbaar blijft via SSH. Ik heb ook een ander script geprobeerd, showmewebcam. Deze is niet zo makkelijk te installeren en vereist maar 8MB aan schijfruimte. Ik vond het laatste script niet heel lekker werken. Ondanks het feit dat je met showmewebcam heel veel controle hebt over je webcam zoals belichting, witbalans en rotatie. Ik had teveel te maken met overbelichting en het met de hand naar beneden brengen van de belichting werkt niet helemaal lekker. Het script van Jeff Geerling heeft out-of-the-box de beste resultaten voor mij.

In de toekomst wil ik de camera ook gaan inzetten voor, bijvoorbeeld, time-lapse fotografie of beveiligingscamera in of rond het huis.

Een Raspberry Pi 4 en een high quality camera met 6mm lens
Met led-lamp er op gemonteerd
RaspberryPi
3D Printing

3D printing to the rescue

Zo nu en dan gaat er wel eens wat stuk en moet je daardoor een onderdeel vervangen. Maar wat als het een onderdeel is wat niet zo makkelijk te vinden is? Nou, dan maak je hem gewoon zelf.

Een hulpstukje van de bagagedrager van de fiets van Benjamin was afgebroken. Even wat maten opnemen, een prototype ontwerpen en printen maar. En voila, de fiets is weer gerepareerd.

Ontwerp van het onderdeel
3D print versie van het onderdeel
3D print versie van het onderdeel op de fiets

Essentieel gereedschap bij 3D printen (en klussen)

In orde van belangrijkheid:

Meetinstrumenten

Meten is weten, werd mijn vroeger verteld. 3D printen kan toleranties hebben van 1/10 van een millimeter. Het is daarom van belang dat de afmetingen goed zijn. Een schuifmaat is essentieel, zelf heb ik een analoge, ze zijn ook te verkrijgen met een digitaal scherm.

Daarnaast is een (standaard) linialen ook handig. Waar ik in het begin moeite mee had was het inschatten van een 3D model op het scherm naar de ware grootte. Een hoogte van 60mm zal niet zoveel zeggen tenzijn je het kan visualiseren met een liniaal.

Vijlen

3D prints zijn nooit echt 100% perfect. Soms moet je werken met support, wanneer je die dan wegbreekt blijft er altijd een randje of een bobbeltje zitten. Een setje kleine vijltjes is dan handig om het weg te werken.

Tapsetje

Wanneer je 3D modellen gaat printen die assemblage vereisen, met bijvoorbeeld moeren en bouten, is het handig om een draadtap en/of snijblok te hebben. Hiermee kan je schroef aan de binnen- en aan de buitenkant tappen.

3D Printing
Gereedschap

Weekendje Ameland

Ons jaarlijks uitje naar een Waddeneiland was dit jaar ge-upgrade naar een lang weekend. Deze keer was Ameland aan de beurt. Ooit als kind geweest, maar daar kan ik me niet veel meer van herinneren. Tijd om nieuwe herinneren (en foto's) te maken.

Fotografie

Natuurlijk ga je niet alleen naar Ameland voor de rust, ook voor de natuur. Toen we aankwamen zag ik dat we zeer gunstig zaten om een zonsondergang in de zee mee te maken. Ik heb PhotoTime gebruik om precies te achterhalen waar en wanneer de zon onder zou gaan. En liet dat nou zijn op het strand redelijk dicht bij het huisje.

Muziek: KORG Volca Sample2

Deze keer is het de Sample2 uit de Volca series van KORG geworden. De Sample2 is een sample player. Er kunnen ongeveer 200 samples (kleine stukjes geluid) op, die je dan op een track van 16 stappen kan zetten. Je kan ook zelf geluidjes maken en die er op zetten om muziek mee te maken.

Super leuk om mee te spelen.

Gear
Muziek
Synth

Muziek: KORG SQ-1 Step sequencer

Nieuw instrument gekocht, de KORG SQ-1. Een midi sequencer met een hoop mogelijkheden.

Wat doet het precies?

Hoor ik je vragen. Een MIDI signaal stuurt data die instructies voor muziek specificeren, zoals de notatie, toonhoogte en aanslaggevoeligheid van een noot (of een noot hard of zacht gespeeld wordt); vibrato; naar rechts of links van stereo pannen; en kloksignalen (die het tempo instellen). Een veelgebruikt MIDI apparaat is een keyboard (denk aan de toetsen van een piano). In feite is de SQ-1 een geautomatiseerd keyboard dat 16 toetsaanslagen in een bepaald patroon en tempo kan sturen.

Zo kan je met het draaiknopje de toonhoogte bepalen en met de knop daaronder of de noot gespeeld moet worden of niet. Daarnaast kan je ook nog instellen of je de noot wilt laten hangen. Dan blijft hij een iets langer MIDI-signaal sturen zodat de noot langer klinkt.

SQ-1

Het te spelen patroon is in te stellen met de grote draaiknop links bovenin. Je kan meerdere MIDI apparaten aansturen met de SQ-1. Zo kan je kanaal A naar een synth sturen en kanaal B naar een vervormer bijvoorbeeld.

SQ-1

Super benieuwd wat ik hier allemaal uit kan krijgen.

Zelfbouw mini-synth, de KORG NTS-1

Ik was er al voor gewaarschuwd, als je eenmaal begint met het verzamelen van muziekinstrumenten, is het niet meer te stoppen. Het begon met een MIDI keyboard dat ik gekozen had als kerstcadeau en heeft nu resulteert in de aanschaf van de KORG (Nu: Tekt) NTS-1. Een zelfbouw, en dat klinkt moeilijker dan dat het is, synthesizer die het extreem leuk vind om met andere instrumenten te spelen.

Bijna alles wat ik aanschaf is vooraf gegaan aan een researchronde. Zo ook met dit apparaat. Ik heb al een Pocket Operator, op zich een leuk apparaatje maar ze komen helemaal tot hun recht wanneer je ze samen met andere apparaten gebruikt. Laat de NTS-1 daar nu perfect voor zijn. 

Effecten

Je kan hem als effectenbox gebruiken. Je laat dan de audio uit van de PO door de NTS-1 lopen zodat alle effecten worden toegepast op de audio in. Wanneer je dat dan naar een goede versterker sluist krijg je best indrukwekkend geluid. Zo kan je reverb en delay's toepassen die je klanken meteen een stuk interessanter maken.

Synthesizer

De NTS-1 is zeker meer dan alleen een effectenbox. Er zit een compleet digitale synthesizer in. Er zit zelfs een mini-toetsenbord op om wat noten te spelen. Wanneer je de kabels anders aansluiten kan je de audio uit van de NTS-1 door de PO laten lopen. Op deze manier past hij de effecten niet toe op de audio uit van de PO, dit is nodig wanneer er veel delay gebruikt wordt en je niet wilt dat je drums helemaal verstoord worden. Zo kan je al je effecten toepassen op je NTS-1 en de PO ongestoord zijn gang laten gaan.

Synth
Muziek

Teenage Engineering PO 20 Arcade

Muziek maken lijkt het thema te zijn voor 2021 (je moet toch wat doen als je alleen maar binnen zit). Begonnen met een MIDI-keyboard als kerstpakketcadeau (3x woordwaarde) en nu dus een nieuwe aanwinst, de Teenage Engineering Pocket Operator 20 Arcade versie. Het apparaatje zelf is eigenlijk een printplaat met wat knoppen en een LCD scherm er op gesoldeerd. Er zit geen hoesje of andere bescherming omheen.

Van de site:

Pocket Operators zijn kleine, ultra draagbare muziekapparaten, met geluid van studiokwaliteit en de flexibiliteit om onderweg muziek te maken. Betaalbaar voor iedereen en compatibel met alle andere muziekuitrusting.

Er gaan twee AAA batterijen in die, volgens de handleiding, een maand mee moeten kunnen gaan. Er zit geen uitknop op, het scherm zal altijd wat weergeven en aan de slag gaan is letterlijk een kwestie van op een knop drukken en beginnen. Daar ligt ook een deel van de kracht, je pakt hem op en maakt meteen een deuntje.

Begrijpen hoe alles werkt kost je wel wat tijd. Ik heb er een rubber beschermhoesje overheen wat er voor zorgt dat de icoontjes voor sommige knopjes niet meer zichtbaar zijn, deze staan op de printplaat namelijk. Maar met de handleiding er bij heb je het zo onder de knie.

Hoe werkt het

De nummers 1 t/m 16 geven de stappen en de instrumenten weer. De instrumenten van 1 t/m 8 zijn de bastonen en van 9 t/m de melodie-tonen. Afhankelijk van de BPM zal hij met een bepaalde snelheid de instrumenten per stap laten horen. Volgens mij zit er een max van drie instrumenten per stap, sowieso een bass en een melodie. 

Elk instrument is daarnaast ook nog per stap te configureren, zo kan je van de melodieën de toonhoogte en de wave van het geluid aanpassen. Dit kan je per stap doen of voor alle stappen van dat instrument in het patroon.

Een cycles van 16 stappen is één patroon. In totaal kan je 16 patronen programmeren, deze kan je dan in elke volgorde na elkaar laten spelen. In feite kan je dus een nummer maken zolang als dat het geheugen dat toelaat.

Kleine demo

Video is hier te vinden.

Synth
Muziek

Whatsapp uitfaseren

Deze week was er ook ander nieuws, Whatsapp heeft zijn voorwaarden aangepast. Facebook krijgt nóg meer inzage in je data, wat en hoe blijft onduidelijk. Tijd om over te stappen. Kijken of iedereen mee kan komen.

Een goed alternatief is https://www.signal.org. Met andere woorden, daar ben ik nu dus voortaan op te vinden.

Wat verder

Het laatste FB product is Instagram, jammergenoeg een dienst die ik veel gebruik. Maar niet getreurd, ik ben al opzoek naar alternatieven. Natuurlijk is mijn eigen site phault.nl er al een. Ook daar ben ik al aan het voorbereiden om misschien ooit in de toekomst afscheid te gaan nemen van Instagram.