Teenage Engineering PO 20 Arcade

Muziek maken lijkt het thema te zijn voor 2021 (je moet toch wat doen als je alleen maar binnen zit). Begonnen met een MIDI-keyboard als kerstpakketcadeau (3x woordwaarde) en nu dus een nieuwe aanwinst, de Teenage Engineering Pocket Operator 20 Arcade versie. Het apparaatje zelf is eigenlijk een printplaat met wat knoppen en een LCD scherm er op gesoldeerd. Er zit geen hoesje of andere bescherming omheen.

Van de site:

Pocket Operators zijn kleine, ultra draagbare muziekapparaten, met geluid van studiokwaliteit en de flexibiliteit om onderweg muziek te maken. Betaalbaar voor iedereen en compatibel met alle andere muziekuitrusting.

Er gaan twee AAA batterijen in die, volgens de handleiding, een maand mee moeten kunnen gaan. Er zit geen uitknop op, het scherm zal altijd wat weergeven en aan de slag gaan is letterlijk een kwestie van op een knop drukken en beginnen. Daar ligt ook een deel van de kracht, je pakt hem op en maakt meteen een deuntje.

Begrijpen hoe alles werkt kost je wel wat tijd. Ik heb er een rubber beschermhoesje overheen wat er voor zorgt dat de icoontjes voor sommige knopjes niet meer zichtbaar zijn, deze staan op de printplaat namelijk. Maar met de handleiding er bij heb je het zo onder de knie.

Hoe werkt het

De nummers 1 t/m 16 geven de stappen en de instrumenten weer. De instrumenten van 1 t/m 8 zijn de bastonen en van 9 t/m de melodie-tonen. Afhankelijk van de BPM zal hij met een bepaalde snelheid de instrumenten per stap laten horen. Volgens mij zit er een max van drie instrumenten per stap, sowieso een bass en een melodie. 

Elk instrument is daarnaast ook nog per stap te configureren, zo kan je van de melodieën de toonhoogte en de wave van het geluid aanpassen. Dit kan je per stap doen of voor alle stappen van dat instrument in het patroon.

Een cycles van 16 stappen is één patroon. In totaal kan je 16 patronen programmeren, deze kan je dan in elke volgorde na elkaar laten spelen. In feite kan je dus een nummer maken zolang als dat het geheugen dat toelaat.

Kleine demo

Video is hier te vinden.

Synth
Muziek

Whatsapp uitfaseren

Deze week was er ook ander nieuws, Whatsapp heeft zijn voorwaarden aangepast. Facebook krijgt nóg meer inzage in je data, wat en hoe blijft onduidelijk. Tijd om over te stappen. Kijken of iedereen mee kan komen.

Een goed alternatief is https://www.signal.org. Met andere woorden, daar ben ik nu dus voortaan op te vinden.

Wat verder

Het laatste FB product is Instagram, jammergenoeg een dienst die ik veel gebruik. Maar niet getreurd, ik ben al opzoek naar alternatieven. Natuurlijk is mijn eigen site phault.nl er al een. Ook daar ben ik al aan het voorbereiden om misschien ooit in de toekomst afscheid te gaan nemen van Instagram.