Nieuwe webcam gebouwd

Waarom zou je genoegen nemen met een kant en klare webcam wanneer je er ook gewoon eentje zelf kan bouwen.

Hardware

Voor mijn Raspberry Pi 4 heb ik een camera module en 6mm lens gekocht. In eerste instantie dacht ik dat een 6mm lens een behoorlijke fisheye moet zijn, maar dat lijkt behoorlijk mee te vallen. Eigenlijk alles groter dan een 6mm lens is niet bruikbaar als webcam. Tenzij je graag je ingezoomde neusharen wilt laten zien.

In elkaar gezet met een simpele bevestigingsplaat die gedownload is van Thingiverse en geprint in mooi fluorescerend roze PLA. De RPi en de camera module zitten vast met zelf tappende 2.5mm bouten.

Software

Met een script van Jeff Geerling heb je met een paar keer copy pasten een kant-en-klare webcam die je gewoon op je computer kan aansluiten. Het voordeel van dit script is dat het makkelijk in installeren is en je RPi gewoon beschikbaar blijft via SSH. Ik heb ook een ander script geprobeerd, showmewebcam. Deze is niet zo makkelijk te installeren en vereist maar 8MB aan schijfruimte. Ik vond het laatste script niet heel lekker werken. Ondanks het feit dat je met showmewebcam heel veel controle hebt over je webcam zoals belichting, witbalans en rotatie. Ik had teveel te maken met overbelichting en het met de hand naar beneden brengen van de belichting werkt niet helemaal lekker. Het script van Jeff Geerling heeft out-of-the-box de beste resultaten voor mij.

In de toekomst wil ik de camera ook gaan inzetten voor, bijvoorbeeld, time-lapse fotografie of beveiligingscamera in of rond het huis.

Een Raspberry Pi 4 en een high quality camera met 6mm lens
Met led-lamp er op gemonteerd
RaspberryPi
3D Printing