Content

Streaming audiospeler voor een prikkie

Kijk je kan een Sonos kopen voor € 399. Je kan ook een Raspberry Pi Zero (€ 15) en een Pimoroni Pirate Audio (€ 24) kopen.

Onderdelenlijst

Ok, helemaal klaar ben je dan natuurlijk niet. Maar voor mensen die graag knutselen en misschien hier en daar nog wat (oude) speakers hebben liggen is het prima te doen.

 • Raspberry Pi Zero WH (€ 15)
 • Pimoroni Pirate Audio 3W stereo amp (€ 24)
 • Micro SD memory card (32GB) (€ 6)
 • Voeding (€ 10)
 • Speakerkabels
 • Speakers

Onderdelen fase 2

 • Speakeraansluitingen. Deze monteer ik dan aan de muur. De speakers in de schuur worden dan hierop aangesloten. Zo kan ik makkelijk de RPi aansluiten en loshalen wanneer ik wil.
 • Goede behuizing. Deze heb ik nog niet gevonden.

Software

Makkelijk te installeren via een handige tutorial van Pimoroni zelf.

Oordeel

Getest op een stel oude Sony surround boxjes. Achterkant zegt max 100w belasting, maar ik heb het idee dat deze dat niet helemaal tot hun recht kunnen laten komen. Op grotere speakers merk je dat de Pirate audio kracht te kort komt. Met de hoge tonen zit het goed, maar er is niet genoeg power om de lage tonen er goed uit te krijgen. Het geluid doet het prima voor een schuur-/klusradio.

De Raspberry Pi (onderop) met de Pimoroni Pirate audio daar boven op.
RaspberryPi
Klussen
Audio

Audio verbeteringen deel 2

Uiterlijk verbeteren

Ok, ze zijn al wat ouder en hebben al een paar keer een nieuw laagje verf gehad. Niet alle keren is het heel netjes gedaan en zat er wat verf op de speaker zelf. Tijd voor een make-over.

Eerst begonnen met het maken van een frame van 9mm vierkante latjes. Het is nog best een klus om rechte stukken te vinden in de bouwmarkt. Deze netjes op maat gemaakt en verstek gezaagd. Voor de stevigheid ook nog een dwarsbalkje erin gemonteerd. Hoekjes zijn gelijmd en vastgezet met een kleine spijker.

Daarna het doek er omheen gespannen. Dit was nog even uitzoeken hoe aangezien de 9mm latjes niet heel geschikt waren voor nietjes of spijkers. Daarom gekozen voor hete lijm. Het doek zelf is niet zwaar en hete lijm leek prima te werken.

Even opdrogen en passen. Ik had verwacht om nog iets te moeten bouwen om het frame op zijn plek te houden in de speaker zelf, maar met het doek er omheen bleek deze prima zichzelf vast genoeg te klemmen.

Al met al een prima resultaat en het maakt mijn kantoor weer een stuk rustiger.

Latjes op maat en verstek zagen.
Lijmen en een klein spijkertje ter versteviging.
Eerste pasronde, zit als gegoten.
Met dwarsbalkje werkt het ook nog prima.
Doek passen en daarna vastlijmen met hete lijm.
Het eindresultaat.
Kantoor
Thuis
Klussen
Audio

Weer een tevreden klant

De UMP45 replica van Double Eagle ligt al een tijdje bij me, kuch, maar ik ben er nu aan toe gekomen om hem te repareren. Met name doordat ik wat meer vertrouwen heb met gearboxes gekregen. Alhoewel er een standaard V3 gearbox in zit waren de oorspronkelijke onderdelen niet helemaal standaard. Helemaal niet omdat ze al na één potje compleet aan gort gebroken waren. Gelukkig kon ik met drie nieuwe onderdelen de gearbox weer werkend krijgen.

Wat vooral voor veel voldoening zorgt is de enorme hoeveelheid snot (vies vet) te verwijderen, helemaal ontvetten en daarna moet de juiste, goede kwaliteit vet weer in elkaar zetten. Hij loopt weer als een zonnetje.

Deze dus
Deze dus, die met die rode pijlen. Dit zijn airsoft replicas en geen echte vuurwapens.
Oude rommel
Zo zag het er een paar jaar geleden uit.
Tja, daar wordt je niet vrolijk van.
Kijk hem weer shinen dan. En ja, de draadjes zitten weer netjes vast.
Airsoft
Onderhoud
Klussen

De Ajax-kamer van Ben

De kamer van Ben stond al een tijdje op de lijst om een make-over te krijgen. En tja, als je dan toch tijd genoeg hebt op dit moment kan je die tijd dan maar goed benutten. Hij wilt een Ajax-kamer. Een muur heeft de beroemde witte en rode strepen (is het officiële Ajax rood zelfs). De andere muur heeft een mooi beton-motief behang.

De Ajax-kamer van Ben
De Ajax-kamer van Ben
Klussen
Thuis

Autowas is voor meer dingen goed

Ik volg al een tijdje een kanaal op YouTube van een gast die allerlei dingen aan het restaureren is. Nu had hij laatst een oude Gameboy Color en was hij daar het plastic schermpje aan het boenen met autowas. En dat leverde behoorlijk mooie resultaten op. Dat kan ik natuurlijk ook. Even uitgeprobeerd op de beschermkap van een, ruim 40 jaar oude, platenspeler. Het resultaat is bizar, de kap glimt weer en de kleine krasjes lijken allemaal te verdwijnen.

Klussen
Thuis
Retro

CoViD-19 dag 1: Home schooling en vrij

Heel toevallig had ik voor vandaag al een vrije dag aangevraagd. Nou dat kwam wel even goed uit. Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet helemaal achter gaan lopen gaan we ze af en toe thuis laten leren.

Huiskamer

Alweer een tijdje geleden heb ik een RPi met klimaatsensor in mijn woonkamer neergelegd. Deze draaide wel maar verzamelde de data nog in losse bestandjes, niet echt heel handig. Tegenwoordig heb je daar hele mooie Open Source oplossing voor in de vorm van InfluxDB en Grafana. Die twee aan elkaar koppelen en laten werken op een RPi was een fluitje van een cent. Nu heb ik dus realtime klimaatdata van mijn woonkamer.

Daarnaast heb ik ook nog een RPi Zero met e-ink display liggen dat niet veel aan het doen was. Dus even een Python-script geschreven wat de sensor data ophaalt en toont op het scherm. Best cool. Helaas is e-ink niet heel handig voor snel veranderende data, de refresh rate is redelijk laag. Misschien even rond shoppen voor een leuk LCD-schermpje.

Tuin

Nog een project was een stapel hout in de tuin wat een bank moet worden.

Grafana dashboard.
Raspberry pi Zero met E-ink display.
Houten tuinbankje.
RaspberryPi
Grafana
Quarantaine
Klussen

Update magic mirror

Ik ben alweer wat opgeschoten met de Magic Mirror. Het houten frame zit er om heen. De perspex spiegel heb ik op maat moeten zagen, dat ging gelukkig vrij makkelijk op de tafelzaag.

Wat nog openstaat

 • Houten frame afwerken
 • Constructie bedenken waarmee de monitor stevig op zijn plek blijft
 • Verven
RaspberryPi
Klussen
Smart Mirror

Nieuw speelgoedje

Leuk cadeautje gekregen van vaders. Een bandzaagmachine. Iets wat inderdaad nog op mijn lijstje stond. Na wat afstellen doet hij het prima. Nu nog een projectje zoeken om hem voor in te zetten.

Gereedschap
Klussen
Bandzaagmachine

NiMH heeft zijn beste tijd gehad binnen de airsoftwereld heb ik het idee. Helemaal nu gas (Green Gas of CO2) en HPA steeds meer beschikbaar worden. Maar schrijf electriciteit niet helemaal af, er is nog LiPo. Daarom leek het me verstandig om mijn AEP pistolen om te bouwen van een 7.2V 500mAh NiMH batterij naar een 7.4V 350mAh LiPo.

De gearbox van de CM 041K is mijn test gearbox. Replica was niet al te duur dus staat er niet veel op het spel. Even uit elkaar halen, schoonmaken en in elkaar zetten deze keer. Daarbij kwam ik een aantal eigenaardigheden tegen die ik verder ben gaan onderzoeken.

Een haperende hopup was de reden voor de upgrade van de Specna Arms SA-01. Kon hem open- of dichtdraaien, het resultaat bleef hetzelfde. Tijd om te sleutelen.

Altijd jammer wanneer je bij de FPS-meting een waarde haalt van 501 waar je maar maximaal 500 mag hebben. Terug naar de tekentafel dus.

Een status update van de vorderingen. Ondertussen is bijna niets meer origineel aan het binnenwerk van de Well MB-01. Al het plastic is vervangen door metalen versies.

Al sinds ik een kind was moest ik alles aanpassen naar mijn wensen. Ander kleurje, andere settings. Eigenlijk is dat nog steeds zo. Zo heb ik een hekel aan standaard computerscherm achtergronden bijvoorbeeld. Het zwarte van de M4 begon ook al een beetje saai te worden. Tijd dus voor een likje verf.

Nieuwste aanwinst, de Well MB 01. Een replica van de L96 sniper. Om het team ook wat long range support te bieden, maar ook om me te klussen en proberen te upgraden. Aangezien het een “simpele” spring replica is, is hij makkelijk te upgraden.

De kwaliteit van airsoft replica's verschilt per merk. Hoe goedkoper hoe minder de kwaliteit uiteraard. Chinese apparaten staan daarbij redelijk onderaan de lijst. Een van de kenmerken daarvan was de aanwezigheid van “groene snot” in de gearbox. Het opruimen daarvan stond nog op mijn todo-lijst.